Najnovije vesti
Vesti Društvo
APEL Potrebno povećanje dečijeg dodatka za siromašne

APEL Potrebno povećanje dečijeg dodatka za siromašne

Mreža organizacija za decu Srbije (MODS) traži od Ministarstva za rad da novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom više zaštiti decu od siromaštva i da im poveća dečije dodatke.

- Dečiji dodatak kao jedina mera za smanjenje siromaštva dece ne može da pokrije ni jedan ceo trošak školskog deteta (užinu, ručak, izlet, kupovinu školskog pribora, garderobu...). Zato je potrebno usaglasiti iznos dečijeg dodatka u skladu sa potrebama naročito starije dece. Realni iznos dečijeg dodatak ostao je nepromenjen od 2002. godine, a njegova uvećanja samo su pratila inflaciju - naveo je MODS u pismu Ministarstvu za rad.

Dodaju da su porodice sa decom u najvećem riziku od siromaštva i da su zato neophodne mere i zakonske izmene koje će očuvati i unaprediti njihov životni standard. Navode i podatak da su domaćinstva sa decom, odnosno domaćinstva sa dve odrasle osobe sa troje i više dece, kao i jedna odrasla soba sa decom najviše bila izložena riziku od siromaštva u 2012. godini.

- Predlažemo da se iznos dečijeg dodatka uskladi sa iznosom linije siromaštva. Takođe, pre početka školske godine, treba povećati iznos dečijeg dodatka za nabavku udžbenika i školskog pribora. Predlažemo i jednokratno povećanje iznosa dečijeg dodatka na početku školske godine za decu u srednjoškolskom obrazovanju ili za decu pri upisu u više razrede osnovne škole - ocenjuju u MODS povodom javne rasprave o nacrtu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.