Hronika

Pijaca u Porebricama: Od stotina štandova i robe ostao pepeo

Pijaca u Porebricama: Od stotina štandova i robe ostao pepeo
Pijaca u Porebricama: Od stotina štandova i robe ostao pepeo

GRADAČAC - Pijaca na veliko i malo u mjestu Porebrice, kod Gradačca, danas je gotovo u potpunosti izgorjela.

Požar, koji je na razmeđi opštine Gradačac i teritorije Brčko distrikta, u blizini velike pijace "Arizona", izbio u zoru, gasile su brojne vatrogasne jedinice iz okolnih opština, a lokalizovan je oko četiri sata od izbijanja, žrtava nije bilo, a procjenjuje se da je materijalna šteta višemilionska. Vatra je progutala stotine objekata i štandova, uglavnom drvenih, kao i svu robu. Poslovni prostor Marka Božića od 16 kvadratnih metara je izgorio do temelja.

"Nisam ga otvorio nikada kao lokal. Dogovorio sam se s jednim čovjekom iz Tinje da ga koristi kao magacin. On je tu držao svoje stvari i sve je to otišlo sada", kazao je Božić, koji dodaje da misli da je požar podmetnut.

Ostali zakupci, uglavnom iz Tuzlanskog kantona i Brčko distrikta, od kojih su rijekti spasili robu, nisu bili rasploženi da pričaju o ovom incidentu, osim da su tu zarađivali za svoju egzistenciju. Ensar Mešanović iz preduzeća "Nova pijaca" Gradačac, koje upravlja pijacom, kaže da nema informaciju šta bi mogao biti uzrok požara.

"Pijaca postoji od 2005. godine. Tu je bilo između 500 i 600 objekata. Po našim procjenama, u jutarnjim satima je izgorjelo 90-95 odsto objekata. Oni čiji su prostori i radnje izgorjeli najavljuju tužbe jer sumnjaju da je požar podmetnut, pošto je pijaca imala i video-nadzor i fizičko osiguranje", govori on.

Iz vatrogasnih službi kažu da posebnu opasnost predstavljaju plinske boce, koje se još nalaze u izgorjelim objektima, pa je ulaz juče bio dozvoljen samo onima koji su pokušavali spasiti preostali dio robe.

"Požar zasad držimo pod kontrolom i nadamo se da se usljed pojačanja vjetra neće proširiti. Ovdje se više nema šta spasavati jer je gotovo sve izgorjelo", rekao je juče Slavko Baković, komandir Vatrogasnog društva Gradačac, koji vjeruje da će se eksplozije stišati, ali da će vatrogasci i tada morati biti vrlo oprezni te bagerima ući na područje pijace.

Uviđaj i istraga do ovog trenutka nisu započeli, jer prije toga požar mora potpuno biti lokalizovan.

Inače, ovo je drugi požar u posljednjih nekoliko godina na ovoj pijaci. Prvi put je izgorio samo jedan dio štandova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije