Siromašnima ponovo besplatni kilovati

M. L. J.

31. 12. 2015. u 16:12

Socijalno ugroženi građani opet će od države dobijati subvencije za struju. Povećani limiti za dozvoljenu mesečnu potrošnju. Uvedeno i pravo žalbe građana

Сиромашнима поново бесплатни киловати

NAJSIROMAŠNIJI građani ponovo će moći da dobijaju besplatne kilovate od države jer je Vlada Srbije usvojila juče Uredbu o energetski zaštićenom kupcu. Tako su uklonjeni nedostaci prethodnog rešenja koje je oboreno na Ustavnom sudu.

Novim aktom su povećani limiti mesečne potrošnje. Tako su građani mogli da potroše samo dva puta više od dodeljenih besplatnih kilovata, inače su gubili pravo na ovu subvenciju. Sada je granica povećana na četiri puta od dozvoljene struje bez naknade.

Novom uredbom definisano je da se svi korisnici novčane socijalne pomoći i dečjeg dodatka sa rešenjem o pravu i računom za električnu energiju ili gas, obraćaju lokalnim samoupravama. Ostali siromašni građani status o socijalnoj ugroženosti, kao i do sada, dokazuju pred lokalnom samoupravom.

Od noviteta je uvedena dvostepenost sa pravom žalbe, a povećanjem limita povećava se broj kupaca koji će stečeno pravo na umanjenje ostvariti čak i u mesecima uvećane potrošnje, ukoliko se greju na električnu energiju. Uredbom je regulisano i to da ugroženi kupac, kome obustavom isporuke struje ili gasa može biti ugrožen život ili zdravlje zbog zdravstvenog stanja, stiče to pravo na osnovu medicinske dokumentacije. Jedno domaćinstvo može da bude korisnik oba prava ako ostvari oba statusa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Д. З.

31.12.2015. 18:24

Али, треба до краја рећи истини. Те "бесплатне киловате сиромашнима" мораће кроз повећање цена да платимо ми који смо тек нешто мање сиромашни.

VASKE

31.12.2015. 19:48

Nesreća je što i oni sa zaradama od preko 100000 dinara se smatraju siromašnima, njima se ne naplaćuje struja, ne skidaju im se 10% od plata, a tek troškovi režije, oni se plaćaju po sopstvenom izboru. Tim ljudima sa zaradom 100000 i većom treba i HITNA SOCIJALNA POMOĆI da bi mogli da prežive. Mi se mnogo luksuziramo sa dnevnicama od po 156 Dinara, SMANJUJ JOŠ. SREĆNA NOVA GODINA !!!

Beskućnik iz Beograda

31.12.2015. 21:56

Zdravo svima, ja se javljam iz internet kafea jer sam uplatio 20 dinara i samo da napišem da ovo nije istina i da nama niko ništa ne daje!!

Немања

01.01.2016. 07:46

Није то бесплатно.За оне који се башкаре по картонским насељима и живе мимо свих закона ове квази државе,платиће они који раде.