Vesti

Izložba slika Paje Jovanovića20.12.2009. 15:05


Izložba će biti otvorena do 21. februara 2010, a tokom njenog trajanja biće organizovani različiti programi namenjeni publici svih generacija – predavanja, stručna vođenja kroz izložbu, projekcije filmova i aktivnosti Dečijeg kluba Narodnog muzeja.

 

Centralni događaj obeležavanja jubileja, 150 godina od rođenja slikara, Paje Jovanovića, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, predstavljaju izložba Paja Jovanović/Paul Joanowitch u Galeriji Srpske akademija nauka i umetnosti, koju realizuje Narodni muzej u Beogradu, i objavljivanje dvotomne monografije o Paji Jovanoviću, koja obuhvata iscrpni katalog svih njegovih dela, a čiji je izvršni izdavač Muzej grada Beograda.

Izložba Paja Jovanović/Paul Joanowitch obuhvata 97 dela stvarana u rasponu više od pet decenija. Ona reprezentuju četiri ključne teme slikarevog opusa: žanr kompozicije – između Balkana i Orijenta, istorijsko slikarstvo, portrete i religiozno slikarstvo. U izbor su uključena dobro poznata i čuvena ostvarenja nastala za izlaganje, za koja je Jovanović dobio brojne, važne nagrade, ali i pojedine slike nastale u njegovoj privatnoj sferi, na osnovu kojih se okriva da su neke velike teme bile i predmet njegovog intimnog promišljanja.

Izložena su dela iz zbirki Narodnog muzeja u Beogradu; Muzeja grada Beograda; Galerije Matice srpske, Novi Sad; Umetničke zbirke SANU; Narodnog muzeja, Pančevo; Narodnog muzeja u Zrenjaninu; Zadužbine kralja Petra I na Oplencu; Istorijskog muzeja Srbije; kao i privatnog vlasništva.

Okvir za razumevanje Paje Jovanovića i njegovog stvaralaštva – inspirativan i uzbudljiv - ponudio je, u izložbenom katalogu, prof. dr Miroslav Timotijević, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, izbor dela i koncept izložbe sačinio je Petar Petrović, viši kustos Narodnog muzeja u Beogradu. Dizajn postavke osmislio je Igor Stepančić, a dizajn kataloga bio je poveren Ireni Stepančić.

POKROVITELj JUBILEJA
Ministarstvo kulture Republike Srbije

ODBOR ZA OBELEŽAVANjE JUBILEJA
Nebojša Bradić, ministar kulture (predsednik)
Dušica Živković, pomoćnica ministra kulture
Zoran Hamović, specijalni savetnik ministra kulture
akademik Dinko Davidov
prof. dr Miodrag Jovanović
prof. dr Miroslav Timotijević
Tatjana Bošnjak, Narodni muzej u Beogradu
dr Branka Kulić, Galerija Matice srpske
Danica Jovović-Prodanović, Muzej grada Beograda
mr Bojan Kovačević, Muzej grada Beograda
Anica Medaković, Gradski muzej Vršac
Miloš Gajić (sekretar Odbora)

NOSIOCI PROGRAMA OBELEŽAVANjA JUBILEJA
Narodni muzej u Beogradu
Muzej grada Beograda
Galerija Matice srpske, Novi Sad
Gradski muzej Vršac

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.