Capital.ba

Isplate penzionerima i boračkim kategorijama neće biti ugrožene

04.01.2010. / 16:23

dodik1BANJALUKA, Predsjednik Vlade Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je da u 2010. godini u RS neće biti ugrožene isplate za penzionere i za boračke kategorije na dosadašnjem nivou i nazvao spekulacijama takve tvrdnje medija i opozicije.

        “Isplata decembarskih penzija kreće danas za sve korisnike i u RS i izvan RS, iako je obaveza 10. u mjesecu, i to na istom nivou kao i do sada i nema redukcije u isplati penzija”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

        Prema njegovim riječima, za isplatu penzija Vlada RS obezbijedila je 38,6 miliona KM iz vlastitih sredstava, čime je vraćen raniji dug Vlade Fondu PIO RS, te 16,6 miliona KM iz redovne tranše Budžeta RS koja ove godine iznosi 200 miliona KM za penzijski sistem.

        “Ušli smo u izmjene zakona i kroz strategiju o PIO, o kojoj ćemo javnu raspravu provesti u januaru kako bismo već u februaru ušli u parlamentarnu proceduru, u toku čitave godine zadržaćemo nivo i redovnost penzija”, kazao je Dodik.

        On je naveo da je Vlada RS već obezbijedila 12 miliona KM za isplatu boračkog dodatka za 2009. godinu čiji nivo takođe neće biti ugrožen.

        “Isplata se vrši u ovoj godini, a odnosi se na prava iz 2009. i tako će se i ubuduće dodatak za tekuću godinu isplaćivati u januaru naredne godine”, naglasio je Dodik napominjući da za to predstoji obaveza izmjene pravilnika.

        Premijer Srpske istakao je da je Vlada obezbijedila i 12,7 miliona KM za vojne i civilne invalidnine i da će taj novac u bankama i poštama biti operativan od danas popodne.

        Na konferenciji za novinare učestvovali su i predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj i predsjednik Boračke organizacije RS Pantelija Ćurguz.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Isplate penzionerima i boračkim kategorijama neće biti ugrožene

    1. penzioner

      U tri godine isplaćivanja dobiješ dva puta borački dodatak i to ti je redovna isplata. Onda sljedeći premijer 2011. kaže iz budžeta za 2010. je isplaćen borački dodatak, a ovaj u budžetu za 2011. je za tu godinu. Drugačije bi bilo da je u budžetu za 2010. planirana isplata duga za 2009. Ali ako premijeri kažu da je isplaćivanje dva puta u tri godine ili tri puta u pet godina redovna isplata, onda je to za ovaj narod tako.