PODACI KPS: Od 2012. u Siriju, u redove džihadista otišlo 300 građana sa Kosmeta
Foto: Youtube/Printscreen

Poveli i porodice

PODACI KPS: Od 2012. u Siriju, u redove džihadista otišlo 300 građana sa Kosmeta

Crna Hronika -
PRIŠTINA - Od 2012. godine, od početka oružanog sukoba u Siriji, oko 300 osoba sa Kosova borilo se na strani terorističkih organizacija El Nusra i Islamske države, podaci su Policije Kosova.

Od te dve organizacije, Islamska država privlačnija je za ljude sa Kosova i uopšte za Albance iz svih delova zapadnog Balkana, a trenutno je u ratnoj zoni još oko 80 kosovskih Albanaca, navela je policija.

Prema podacima policije, među 300 ljudi sa Kosova ima žena i dece koji se bore na strani terorista. Portal "Exporess" navodi da je medju teroristima i 40 žena koje su otputovale zajedno sa svojim muževima. Neki su sa sobom poveli i decu.

"Računa se da je oko 300 pripadnika Islamske države sa Kosova, koji su otputovali i ratovali u Siriji i Iraku. Među njima ima i žena i dece.

Prema našim podacima tamo je još oko 80 osoba", kazao je direktor direkcije protiv terorizma u Policiji Kosova Ljuan Keka.

Kako je rekao, zvanični podaci govore i o oko 50 grđana Kosova koji su ubijeni tokom rata u ove dve zemlje, dok se računa da se najveći broj vratio, ili udaljio iz zona sukoba.

"Jedan broj njih suočio se sa zakonskim procedurama kada se vratio na Kosovo", naveo je Keka.

On je rekao da kosovska policija nema informaciju da se iz zone sukoba vratio i Ljavdim Muhadjiri iz Kačanika, poznat po zločinima koje je počinio tokom rata u Siriji.

"Protiv njega je izdata medjunarodna crvena poternica i on će bilo gde da se pojavi sigurno biti uhapšen", kazao je Keka.

Građani Kosova se terorističkim grupama pridružuju preko Makedonije, odakle sa skopskog aerodroma putuju za Istanbul, da bi posle toga nastavili za Siriju ili Irak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track