Hag traži hapšenje troje radikala! Šešelj: Vlast nema pravnog osnova da ih isporuči!

S. S. ROVČANIN - V. MIJATOVIĆ

01. 12. 2015. u 15:33

Haški tribunal izdao nalog za hapšenje i zatražio izručenje Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića. Terete se za podmićivanje svedoka u slučaju Vojislava Šešelja

Хаг тражи хапшење троје радикала! Шешељ: Власт нема правног основа да их испоручи!

Vjerica Radeta, Petar Jojić, Jovo Ostojić

HAŠKI tribunal izdao je nalog za hapšenje i zatražio izručenje radikala Vjerice Radete, Jove Ostojića i Petra Jojića. Hag ih tereti za nepoštovanje suda zbog navodnih pretnji, podmićivanja i uticaja na dva svedoka u slučaju protiv Vojislava Šešelja.

U Tribunalu tvrde da su oni svedocima mesečno davali po 500 evra kako bi svedočili u korist predsednika SRS.

Hag traži od naših vlasti da uhapse i izruče troje radikala, a nalog za njihovo hapšenje izdat je još 19. januara ove godine, ali nije izvršen, pa je Tribunal sada odlučio da sa njega skine oznaku poverljivosti.

Šešelj za "Novosti" kaže da njegovi saradnici nikoga nisu podmićivali i da ne treba da se odazovu pozivu Haga:

- Naš zakon, a i statut Haga ne predviđaju krivično delo nepoštovanja suda. To je ubačeno u pravilnik Tribunala. Francuska je odbila da izruči portparolku Tribunala Florens Artman kada su je tražili zbog nepoštovanja suda. I pozvali su se upravo na to da nema pravnog osnova - kaže nam Šešelj i dodaje da Srbija Hagu može da isporučuje samo one koji su optuženi za zločine protiv čovečnosti, genocid i slična dela.

Radeta kaže da nije dobila obaveštenje iz Haga:

- Šta god da je, odgovorno tvrdim da pravni tim Šešelja nikada nikoga nije pritiskao, niti ucenjivao. Moj odnos prema Hagu kao antisrpskoj tvorevini neće se nikada promeniti. Mnogo toga će zavisiti od odnosa vlasti prema Hagu. Valjda će imati u vidu da je Vučić u to vreme bio pravni savetnik Šešelja, a Nikolić predsednik pravnog tima.

Jojić je danas samo kratko rekao da nema komentar.

U nalogu za hapšenje, koji je potpisalo Pretresno veće Haškog tribunala, navodi se da je "svedoku 1" čije ime ne otkrivaju, Radeta obećala pomoć ako promeni iskaz koji je dao tužilaštvu. Svedok je, prema tvrdnjama iz naloga, dobijao 500 evra mesečno od SRS. Radeta je, navodno, za njega sastavila nacrt nove izjave koju je on potpisao. Oko mesec dana pre svedočenja, 2011, svedok je, navodno, dobio listu pitanja koje će mu postaviti Šešelj, i kao i odgovore koje treba da da. Kada je svedočenje završeno, uplate su prekinute.

U slučaju "svedoka 2", Jojić je sa Ostojićem izdiktirao iskaz koji je svedok bez čitanja potpisao. Ostojić mu je tada rekao da će dobijati mesečne uplate od SRS.

LjAJIĆ: BILIS MO ZATEČENI ZAHTEVOM

Kada je ta odluka doneta, 19. januara ove godine, potpuno smo bili zatečeni i iznenađeni, jer je Hag dva meseca po puštanju Šešelja da se brani sa slobode poslao nalog za hapšenje troje radikala - rekao nam je potpredsednik Vlade Rasim Ljajić. - Bilo je potpuno besmisleno da Srbija ispunjava taj nalog kad je i Šešelj na slobodi, i u korespondenciji sa Tribunalom smatrali smo da proces protiv njih troje treba objediniti sa presudom protiv lidera radikala. Analiziramo i sada ceo slučaj, pošto je Hag odlučio da obelodani da nalozi za hapšenje postoje, ali vidimo da ni članovi Pretresnog veća nisu bili jedinstveni u toj odluci.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

Vesna

01.12.2015. 17:00

@Alex - Šta sta ćemo sad? Ako smo pravna država , ako postujemo svoje zakone i imamo dostojanstva ?! -vlast će reci NE !

Душан

01.12.2015. 16:29

Хашка инквизиција. У случају шиптарских и муслиманских ратних злочинаца, сведоци нису застрашивани, већ су "нестајали".

БОЖО

01.12.2015. 16:45

Kao je EU reagovala na odluku tzv suda Kosova da stavi van akta briselski sporazum. Samo im zahtjeve treba ignorisati.

Свима је јасно

01.12.2015. 17:03

Ово је још један у низу удара на СРС чији рејтинг вртоглаво расте, тренутно је на 20,4% Вучић кроз своје медије, понајпре кроз Блиц, и Пајтић кроз свој ТелеДСпромптер, желе да пљујући и измишљајући лажи на рачун Шешеља, утичу на свест грађана али то не помаже јер је др Шешељ обишао целу Србију и сваки већи град и општину а народу саопштио истину о тренутној ситуацији и решењима које СРС нуди. Народ је повратио поверење у српске радикале и зато не треба да чуди овај захтев Американаца и ЕУ.

Aлександар

01.12.2015. 21:43

@Srna - Влада је објавила да се тражи испорука радикала, а не сами радикали. Ви изгледа нисте прочитали цео текст.

Nikola

01.12.2015. 17:55

Izgleda ponovo kao namestanje lopte vlastima u Srbiji da se o necemu prica, samo ne totalnoj propasti drzave I da malo spasu totalni pad rejtinga sa ne isporucivanjem radikala posto od ovoga nema nista iz million razloga. Trazio si narode Srbije u Evropu pa sad uzivaj ako sad znas uopste kako se zoves I gde se nalazis.

Propali Radikal

01.12.2015. 20:13

@Nikola - Nikola@ Zadnjih 20 God.Narod nije znao ni kako se zove,a ni gde se nalazi,sad polako uce i shvataju sta im se desavalo,a i Radikali su bili u vlasti,a posto je Narod polako progledo,oni Narod, bira vlast,i jako velika vecina je za ovu vlast,a Voja da je na vreme prestao da nam naredjuje sta i kako da mislimo,mozda bi jos nesto i bilo od Radikala,ovako propast.

Zoki

01.12.2015. 18:30

Svaki dan vidim da nešta protiv sadašnje vlasti u novinama stoji. Ova vlast je do sada najbolja za Srbiju i srbski narod a naj gora za lopove. Ja se nadam da će vlada Srbije još jača biti i Srbiju i srbski narokd od te stoke očistiti jednom za uvjek.

Anti bot

01.12.2015. 20:14

@Zoki - Nadam se da si dobio botSENDVIC i sad lepo na spavkanje srecan i zadovoljan saznanjem da veliki vodja dise isti vazduh ko i ti !!!

ranko75

01.12.2015. 22:13

@Zoki - Ta ista vlast je vise Kosova dala zapadu od prethodne,jednako su im ponizni samo se malo bolje maskiraju,da to ne izgleda tako javno.

kurrizi

01.12.2015. 19:33

Dusan nije uvredlivo sto nas nazivas sa siptarom jer mi tako sebe nazivamo ali kaljas tvoj vlastiti jezik. Danas svaki siptar / po tvome/ zna po tri cetri jezika svetskog ranga a ti izgleda si ostao tamo gde niko vise ne zeli da bude / u primitivizmu/ davnina. Cudi me kako su ti odobrili prijavlivanje tvog komentara odgovorni vecernje novosti a jos vise me cude plusevi srpski citalaca po mome tvoje intelegentnog ranga.

Anti bot

01.12.2015. 20:22

@kurrizi - Niko i ne pokusava da vredja bilo koga od vas .budite vi pametni koliko hocete , a mi neka budemo zatucani ali cinjenica je da medju vama ima separatista poput haradinaja , tacija i ostalih koji su obicni monstrumi i teroriste i naravno da ne prezaju da maknu 2 ili 3 pa neka bude i 10 ljudi sta je to za njih ko zna koliko su ih do sada makli (nestali , pojeo ih mrak.) sta je to u odnosu na 30 godina robije.A nas zaostao narog priglup cuti guta knedle i vice samo da ne bude gore.

veteran

01.12.2015. 20:26

Ja bi vam predlozijo da sledite Voju i dobrovoljno odete tamo i kratko ih razklinlkate i nazad.Jel oni ako budu hteli,a izgleda da hoce,oticete brzinom svetlosti u Hag.

Mirko

01.12.2015. 21:14

Nadam se da u buduce nijedna valda nece ni pomisliti na bilo kakvo izrucivanje gradjana Srbije tom cirkusu od suda.

tako

01.12.2015. 23:05

bi lancano mogli da pohapse sve srbe,koji kazu ono sto im ne odgovara,ili,lancano,odgovornost za to sto su Srbi!

Ajetije

02.12.2015. 21:57

Nista nam ne vredi sto smo ljubazni prema izbeglicama., sto smo covekoljubivi i gostoprimljivi. Oni teraju po svome. . Dzaba nam tokvi prijatelji.

Prorok

02.12.2015. 22:00

Ka bi im otiso ovaj sa bradom , poplasili bi se svi tribunalci i vise nikoga ne vi trazili iz paravojnih formacija srbije.