Staklara više nije na staklenim nogama

Beogradska firma za promet oružjem CPR "Impeks" počela je, u oktobru, da otplaćuje dugove "Srpske fabrike stakla", što je uslov za preuzimanje 59 odsto njenih akcija. Time je sprečen stečaj fabrike, a posle više od godinu dana, Staklari je deblokiran račun. Novo poslovodstvo najavljuje oporavak.

Novi većinski vlasnik saopštava da je platio zaostale poreze i doprinose i deo duga bankama i dobavljačima. Počeli su i otplatu potraživanja "Srbijagasa", a sledi i dogovor s EPS-om oko regulisanja dugovanja za struju.

Milorad Pušica, predsednik Nadzornog odbora "Srpske fabrike stakla" a. d., kaže da je račun deblokiran i da zvanično mogu da prodaju robu licima, kompanijama, a "Srpska fabrika stakla" moći će da izmiruje obaveze.

"Možemo da za godinu dana 'Srpsku fabriku stakla' dovedemo da ona pozitivno radi i da izmiruje sve obaveze", kaže Pušica.

Fabrika, kažu, ima potencijal jer je u najsavremeniju tehnologiju uloženo 118 miliona evra. Sindikatima je najvažnije da 850 zaposlenih sačuva posao.

"Mi smo jedini na Balkanu koji pravimo šuplje staklo. Znači da sa malo ulaganja i truda može da dođe do vrhunca", kaže Boban Nikodijević iz Sindikata "Nezavisnost".

"Brinemo se da li radnici imaju uslove za rad, redovne zarade i da li fabrika ima budućnost, da može da radi", kaže Živojin Matejić, predsednik Samostalnog sindikata Staklare.

Kako to da preduzeće za promet oružjem uđe u Staklaru? Predsednik Nadzornog odbora objašnjava da je cilj bio spas fabrike od propasti. Preko svojih sportskih veza, kaže, uspeo je da bugarski konzorcijum "Glas industri" poveže sa beogradskom firmom kako fabrika ne bi otišla u stečaj.

"Ja sam garant između Bugara i nove firme – da će CPR sprovesti ugovor koji je postignut sa bugarskom stranom", kaže Milorad Pušica.

Iako Srbija ima fabrike piva, pivske boce uvozi. Novo poslovodstvo obećava da će liniju za njihovu proizvodnju pokrenuti za tri meseca, a do proleća i liniju za proizvodnju kućnog stakla.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво