Priština: Albanski poslanici suzavcem na ZSO

D. Zečević

30. 11. 2015. u 11:08

Ponovo nemiri u kosovskom parlamentu, predstavnici opozicionih partija izazvali opšti haos. Ni jako policijsko obezbeđenje nije bilo dovoljno da se sednica održi bez incidenata

Приштина: Албански посланици сузавцем на ЗСО

Poslanici su u sali mogli da borave samo uz pomoć gas-maske

UPRKOS jakom policijskom obezbeđenju, poslanici albanskih opozicionih stranaka danas su u dva navrata ponovo aktivirali suzavac u velikoj sali, ali i u holu prištinskog parlamenta.

Predstavnici Liste "Srpska" nisu prisustvovali prvom delu zasedanja, kad je trajao "juriš" po skupštinskom zdanju, već su se priključili u nastavku, pošto je predsedništvo odlučilo da suspenduje opozicionare.

- Nismo učestvovali u prvom delu sednice, jer se nismo osećali bezbedno - kaže nam Slavko Simić, šef poslaničkog kluba Liste "Srpska". - Sednica kosovske Skupštine nastavljena oko 14.30 bez poslanika opozicije, kojima je zabranjen ulazak u salu.

Suzavac su bacili Hadži Šalja i Ismailj Kurteši, iz "Samoopredeljenja", dok je poslanik Pokreta, Fisnik Ismajlji, uhapšen ranije na ulazu u parlament. Opozicija poručuje da će nastaviti akcije dok vlast ne odustane od sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Poznavaoci kosovskih prilika, međutim, smatraju da je jedan od razloga za opstrukciju rada parlamenta i sve veća panika, jer se primiče rok za početak rada Specijalnog suda za ratne zločine OVK. A prvi predmeti bi trebalo da budu otvoreni već u januaru.

U Skupštini su danas bile prisutne jake policijske snage, a te mere preduzete su i zbog pojačane napetosti koja traje od subote, kada je na mitingu opozicije uhapšen lider Pokreta "Samoopredeljenje" Aljbin Kurti i oko devedeset pristalica ovog radikalnog albanskog pokreta. Jake snage kosovske policije i Kfora bile su raspoređene i oko zgrada Vlade i Skupštine.

Zbog pojačanih političkih tenzija, kosovska predsednica Atifete Jahjaga pozvala je sve na uspostavljanje dijaloga.


BIVŠI BORCI ID

Portparol kosovske policije Baki Keljani izjavio je danas da se na Kosovu trenutno nalazi oko 120 osoba, povratnika iz Sirije i Iraka, koji su učestvovali u borbama na strani Islamske države. Zbog svega su povećane mere bezbednosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Ratko

30.11.2015. 12:22

Neka se pokidaju izmedju sebe napokon. Ali ovaj vladajuci narko kartel tesko da ce se predati. Slaba je ova opozicija dok ne pocne medjusobna klanoica nema predaje vlasti a ova gluma je poznata sa njihove strane odavno. Zato ne pisite vise o tim juznim plemenima dok se ne pokolju medjusobno a to se nece desit jer su oni najhomogenija nacija Evrope a i sire. Zato bez ovih bombastih tekstova koga to dotice u otadzbini!

ZalivSajt

30.11.2015. 12:50

@Ratko - cuti druze i gledaj samo, muslimani kada nemaju nikog drugog oni krenu jedni na druge...tamo srba nema ili su ogradjeni zicom tj prakticno kao da ne postoje zive kao u zatvorima...a sada kao pacovi krecu da glodju jedni druge

Dobrivoje

30.11.2015. 14:53

iSIL se otkrio ,dok su nama sekli glave i prodavali organe ,nikoga nije interesovalo, sada su dobili potrebnu paznju...

Gojko

30.11.2015. 16:48

Veliki broj parlamenata ima i svoje ime,npr,Kneset,Kapitol,Rada,Sabor,a ovaj smeshni u Prishtini treba da prozovemo ,,Kosovska skupshtina Suzavac''.

Па мис'им, ствааарно!

30.11.2015. 17:29

Више и није нека вест. То је нека новост као кад нам из ЕУ поруче: "Још само овај услов и нема више".

bikkojisedi

30.11.2015. 22:33

od zapadnih mentora cak ni packica za ovu smejuriju od drzave? :) ...