Zvanično otvorena konferencija o klimi u Parizu

Tanjug

30. 11. 2015. u 09:42

U Parizu je danas zvanično otvorena dvonedeljna konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, na kojoj će svetski lideri nastojati da dogovore dugoročni sporazum o smanjenju emisije štetnih gasova

Званично отворена конференција о клими у Паризу

Foto Tanjug, AP

U Parizu je danas zvanično otvorena dvonedeljna konferencija Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama, na kojoj će svetski lideri nastojati da dogovore dugoročni sporazum o smanjenju emisije štetnih gasova.

Konferenciju je otvorenom proglasio peruanski ministar zaštite životne sredine Manuel Pulgar Vidal, koji je bio domaćin prošlogodišnjeg samita UN-a o klimi, održanoj u peruanskoj prestonici Limi, prenela je agencija AP.

Pulgar je tom prilikom izjavio da bi dogovor svetskih lidera pokazao da države sveta mogu da sarađuju u borbi protiv klimatskih promena jednako kao i u borbi protiv terorizma.

Globalni klimatski samit COP21 u organizaciji Ujedinjenih nacija počeo je danas u Parizu, a na njemu je najavljeno učešće 147 predsednika država i vlada, što ga čini najvećim skupom na najvišem nivou ikad održanom izvan UN.

Cilj samita je postizanje globalnog sporazuma o ogranicenju zagrevanja planete.

Učesnici samita su u Parizu najavili da će sačiniti istorijski dogovor kako bi se izbeglo katastrofalno globalno otopljavanje klime, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus apelovao je na sve učesnike pregovora da deluju hitno i budu spremni na kompromis.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić obratiće se danas na globalnom klimatskom samitu COP21 u organizaciji Ujedinjenih nacija u Parizu.

Na samitu će, pored predsednika Nikolića učestvovati i predsednik Francuske Fransoa Oland, predsednik Ruske federacije Vladimir Putin, predsednik SAD Barak Obama, lideri Kine Si Điping, i Velike Britanije Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel.

Nikolić će se susresti sa šefovima država na marginama konferencije i, između ostalog, naglasiti da je Srbija atraktivan i poželjan partner koji ima brojne komparativne prednosti za razvoj političke, ekonomske, kulturne i svake druge saradnje, saopštila je Preš služba predsednika Srbije.

OBAMA I SJI: KLjUČNO LIDERSTVO KINE I SAD PO PITANjU KLIME

Američki predsednik Barak Obama i kineski predsednik Sji Đinping obećali su danas da će zajedno raditi na usvajanju sporazuma o zaštiti klime na međunarodnoj konferenciji u Parizu, uz poruku da je njihovo liderstvo u tome ključno.

Obama, koji se sastao sa kineskim kolegom na marginama višednevnog Samita o klimi koji danas počinje u francuskoj prestonici, ocenio je da koordinacija između SAD i Kine ni po jednom pitanju nije bila plodonosnija niti ključnija nego kad je reč o klimatskim promenama, preneo je AP.

"Naše liderstvo je u tom pogledu apsolutno od ključnog značaja", istakao je Obama, podsetivši da 180 zemalja slede vođstvo SAD i Kine što se tiče klimatskih promena i emisije štetnih gasova.

Sji je je ukazao da je pitanje klime veliki izazov i pozvao da SAD i Kina izgrade novi model saradnje, uz korišćenje diplomatskog jezika kojem je Peking odavno naklonjen.

Kina emituje oko 30 odsto štetnih gasova u svetu, dok SAD emituju oko 16 odsto takvih gasova, navodi američka agencija.

AJFELOVA KULA U ZELENOJ BOJI POVODOM KONFERENCIJE O KLIMI
Ajfelova kula u Parizu je osvetljena zelenom bojom povodom otvaranja konferencije UN o klimi, kao i pokretanja umetničkog projekta u sklopu kojeg će na toj najpoznatijoj građevini u Parizu rasti "virtuelno drveće" u znak podrške pošumljavanju u svetu.

Lansiranju tog projekta, nazvanog "Jedno srce, jedno drvo", sinoć su u Parizu prisustvovali generalni sekretar UN-a Ban Kimun i francuska glumica Marion Kotijar, prenela je agencija AFP.

Taj projekat omogućava korisnicima pametnih telefona da "posade drvo" na Ajfelovoj kuli, izjavila je umetnica Naziha Mestaui.

"Svako će na Ajfelovoj kuli moći da posadi virtuelno drvo, koje će onda rasti u ritmu njegovog srca, a nakon toga će svako virtuelno drvo biti stvarno zasađeno u sklopu programa pošumljavanja", objasnila je Mestaui.

Korisnici pametnih telefona mogu da skinu aplikaciju koja beleži njihove otkucaje srca putem senzora i zatim ih projektuje na Ajfelovoj kuli zajedno sa slikom drveta, imenom osobe i kratkom porukom.

Učesnici će moći da prate rast svog pravog drveta, koje će od 2016. biti posađeno na području Australije, Brazila, Senegala, Indije, Francuske, Perua i Obale Slonovače.

"Idela je da se poveže virtuelno i stvarno, tehnologija i priroda, kao i da svako dobije priliku da deluje na opipljiv način.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

pera borin

30.11.2015. 11:31

Kada cemo jednom da shvatimo koliko je apsurda i ironije u ovakvim naslovima?Draga braco,ja Vam kazem da je to brdo gvozdja,od postavljanja pa do danas,sigurno doprinelo,koliko neznam,poremecaju klime.Pljujte koliko hocete,shvaticete kad tad?Da je vest bila ovakva:"Zbog doprinosa u borbi protiv globalnog zagrevanja,vlasti Pariza,donele su odluku da Ajfelov toranj,tokom trajanja konferencije,nece biti uopste osvetljavan"!Niti koriscen,kazem ja.Jer svako penjanje i spustanje-jedam list manje...?

Gojko

30.11.2015. 16:06

Jedinstven sluchaj u svetskoj istoriji-Velika medjunarodna konferencija sa 150 lidera,i najmochnijih,zemalja odrzavaju se u uslovima vanrednog stanja u jednoj drzavi.Bizarno,nema shta.