Samit u Parizu, antiglobalisti poručuju da nema planete B

U glavnom gradu Francuske počinje globalni klimatski samit u organizaciji Ujedinjenih nacija. Na tom skupu učestvuje 147 šefova država ili vlada, među kojima je i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji će se danas obratiti učesnicima. To samit čini najvećim skupom na najvišem nivou ikad održanom izvan sedišta svetske organizacije.

Cilj samita u organizaciji Ujedinjenih nacija u Parizu je postizanje globalnog sporazuma o ograničenju zagrevanja planete. Aktivisti širom sveta demonstrirali su uoči samita uz poruku svetskim liderima da "Nema planete B", a okupilo se ukupno više od 680.000 ljudi.

Učesnici samita u Parizu najavili su istorijski dogovor kako bi se izbeglo katastrofalno globalno otopljavanje. Pokušaće da ga finalizuju u naredne dve nedelje, iako lideri najsiromašnijih država sveta strahuju da će biti ostavljeni na margini tokom tih napora.

Francuska vlada će predvoditi razgovore o tom sporazumu, a šef diplomatije Loran Fabijus apelovao je na sve učesnike pregovora da deluju hitno i budu spremni na kompromis.

U obraćanju diplomatama Fabijus je istakao da se mora doneti odluka o tome kako živeti na Zemlji. Apelu su se priključile i mnoge nevladine organizacije, poput "Grinpisa".

"Moramo da budemo kadri da smanjimo emisiju štetnih gasova kako bismo zaustavili globalno zagrevanje, da ono bude manje 1.5 stepeni Celzijusa i da se suočimo sa posledicama klimatskih promena. Svako mora imati pristup održivom razvoju", rekao je Fabijus, ministar spoljnih poslova Francuske.

Martin Kajzer iz organizacije "Grinpis" je istakao da u Parizu svetski lideri moraju da odgovore na pitanje klimatske krize i globalnog zagrevanja.

"Mora se doneti jasna odluka o dugoročnom cilju a to je postepeno isključivanje uglja, nafte i gasa kao energenata i ulazak u generaciju obnovljivih izvora energije, koji bi bili prisutni 100 odsto kao energetski izvor do 2050. godine. Uz takav jasni signal i novu posvećenost svih država na svakih pet godina imamo još uvek šansu da ograničimo globalno zagrevanje", dodaje Kajzer.

Pored predsednika Francuske Fransoa Olanda učestvovaće i predsednici Rusije, Sjedinjenih Država i Kine, premijer Velike Britanije i nemačka kancelarka.

Na svom Fejsbuk profilu američki predsednik Barak Obama je uoči puta u Francusku naveo da ono što skup u Parizu čini drugačijim je to što je već više od 180 država podnelo planove o smanjenju štetnih emisija koje izazivaju klimatske promene i dodao da američko liderstvo pomaže u vođenju tog napretka.

Za razliku od organizovanih demonstracija širom sveta, u Parizu su antiglobalisti nezadovoljni zbog zabrane protesta više hiljada njih na Trgu Republike poređali više hiljada cipela. Među njima su bile i cipele namenjene rimokatoličkom poglavaru papi Franji. 

Pariska policija saopštila je da je privela ukupno 317 ljudi nakon sinoćnjeg nedozvoljenog protesta uoči početka konferencije UN o klimatskim promenama, koji je završio tako što je policija ispalila suzavac na demonstrante koji su ih gađali flašama i svećama.

Do otkazivanja protesta je došlo iz bezbednosnih razloga, posle terorističkih napada u francuskoj prestonici sredinom meseca.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво