• Search form

29.11.2015 | 21:27

FAF u čast Đuze Stojiljkovića

FAF u čast Đuze Stojiljkovića

Beogradska premijera filma “Bez stepenika” Marka Novakovića, u kojem je proslavljeni glumac Vlastimir Đuza Stojiljković odigrao poslednju filmsku ulogu, održana je 29. novembra u Dvorani Kulturnog centra kao specijalna projekcija u okviru 21. Festivala autorskog filma.

Ekipa tog filma, u kojem Stojiljković igra glavnu ulogu, predstavila se prethodno u Domu omladine, uz promociju monografije o tom velikom glumcu.

Scenarista Zoran Đikić rekao je da mu je inspiracija bila surova stvarnost koja nas okružuje. “Dve godine sam radio ovaj scenario i u izvornom obliku je izgledao kao malo, intimno kamerno delo. Posle sedam godina čekanja, Marko Novaković je odlučio da ga uzme i realizuje i od te TV drame napravi igrani film”, naveo je Đikić.

Reditelj Marko Novaković je rekao da voli da odabere debitantsku dramu ili debitantskog pisca, jer se oseća neka iskrenost nedovršenost, koja pruža autoru ideju da se poigra tekstom.

Novaković je rekao da je srećan što je Stojiljković učestvovao u njegovom filmu, jer je bio “veliki glumac i sjajan čovek”.

Urednik kulturno-umetničkog programa RTS-a Nebojša Bradić predstavio je monografiju o Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, koji je, kako je istakao, značajan i za film i za pozorište, ali i za televiziju.

Knjigu "Vlastimir Đuza Stojiljković: Pozorišne poslanice" priredio je Spasoje Ž. Milovanović u okviru editicije "Joakimovi potomci".

Stojiljković igra penzionisanog profesora neuropsihijatrije koji živi sa ćerkom, zetom i unukom. Oboleo je od Alćajmerove bolesti, zbog čega život u porodičnoj zajednici postaje sve komplikovaniji, kako za njega samog, tako i za njegove ukućane. Ćerka i zet žele da ga smeste u starački dom, ali se on trudi da im pokaže da je sa njim i dalje sve u redu. Vremenom, to mu postaje sve teže…

Stojiljkoviću je za ulogu u tom filmu dodeljen ove godine Gran pri “Naisa” 50. Festivala glumačkih ostvarenja “Filmski susreti” u Nišu.

Đuza Stojiljković ostvario je više od 130 uloga u pozorištu, a veliku popularnost stekao je nezaboravnim ulogama na televiziji i filmu.

Preminuo je 17. juna 2015. u Beogradu u 86. godini.

FAF predstavlja rekordna 84 filma, podeljena u osam programskih celina.

Program FAF-a održava se u Domu omladine, Dvorani KCB-a, Jugoslovenskoj kinoteci i Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Domu kulture Studentski grad, bioskopu “Fontana”, Parobrodu i Art bioskopu Kolarčeve zadužbine.

Cene karata su 150, 200, 250 i 300 dinara – u zavisnosti od termina.

Festivalski sajt je faf.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav