Kremlj: Putin potpuno fokusiran na pretnju iz Turske

Predsednik Rusije Vladimir Putin je potpuno usredsređen na suočavanje sa pretnjom bez presedana iz Turske, nakon obaranja "suhoja" na tursko-sirijskoj granici, poručeno je iz Kremlja.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da reakcije Turske na incident sa ruskim borbenim avionom, koga su turske vazduhoplovne snage oborile iznad Sirije, podsećaju na teatar apsurda.

"Predsednik Turske je dao izjavu u kojoj je rekao da bi u slučaju da je turski avion oboren iznad Sirije to smatrao činom agresije. Onda, kako kvalifikovati ono što se dogodilo sa ruskim avionom?", upitao je Peskov u intervjuu za TV program "Vesti u subotu".

"Slušajte, to je neka vrsta teatra apsurda", rekao je Peskov.

Peskov je naveo da je teško predvideti poteze turskog rukovodstva, ali nije želeo da govori o najnegativnijim posledicima incidenta, kakva bi na primer bila mogućnost da Turska blokira navigaciju, naveo je Tas.

"Sada, možemo da potvrdimo samo ovo: ruski piloti su obezbeđeni od novih pretnji, instaliran je sistem protivvazdušne odbrane i ostavimo po strani apokaliptična scenarija te vrste", poručio je Peskov.

Prema njegovim rečima, turska poslovna udruženja u Rusiji podigla su se na najviši stepen uzbune nakon obaranja ruskog aviona u Siriji.

"Dobijamo jako mnogo signala od predstavnika turskih biznis i civilnih organizacija koje posluju u Rusiji – svi su na najvišem nivou uzbune i niko ne može da odgonetne zašto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan to uradio", naglasio je Peskov.

Peskov je poručio da takvi potezi, koji se ocenjuju kao "najstrašnije provokacije", ni u kom slučaju ne mogu da budu "u interesu NATO, ni Rusije, pa, na kraju krajeva, ni same Turske".

Komentarišući da li je sin turskog predsednika umešan u ilegalnu trgovinu naftom sa pripadnicima terorističke organizacije Islamska država, Peskov je istakao da Moskva raspolaže tom informacijom, iako nije mogao da precizira koliko je ona tačna, preneo je Sputnik.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво