"Delovanje Turske protivreči preporukama NATO-a"

Delovanje Turske u incidentu s ruskim bombarderom SU-24 protivreči ne samo osnovnim principima Povelje UN nego i samim preporukama NATO-a.

Izvor: B92

Subota, 28.11.2015.

00:48

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

To je izjavio stalni predstavnik Rusije pri NATO Aleksandar Gruško.

Očigledno da je Turska, okrenuvši se NATO-u, tražila političku podršku. Ta politička podrška joj je zaista pružena jer Alijansa - vodečhi se principima atlantske solidarnosti, savezničke solidarnosti pogrešno shvaćene - nije posmatrala stvari objektivno. Objektivno je situacija svima jasna, to je zločin, to je najgrublje narušavanje međunarodnog prava, to protivreči ne samo fundamentalnim principima Povelje UN i brojnih konvencija, nego i samim preporukama NATO“, rekao je Gruško, u intervjuu Komersantu FM.

On je podsetio da je tokom zasedanja Saveta NATO 5. novembra razmatran drugi incident, u kojem je ruski avion narušio vazdušni prostor Turske, na kojem je bilo konstatovano da su se u skladu s preporukama NATO turski avioni približili narušiocu i identifikovali ga, prenosi Sputnjik.

„U ovom slučaju to nije učinjeno i u tom smislu Turska je narušila čak i one preporuke, one dokumente koji regulišu praksu letova i praksu ponašanja u situacijama, a koji postoje u samom NATO. To je očigledno“, naglasio je Gruško.

Prema njegovim rečima, incident s ruskim avionom podriva napore za stvaranje velike koalicije u borbi protiv Islamske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: