Oland fanaticima preti uništenjem

G. ČVOROVIĆ

27. 11. 2015. u 20:29

U Parizu u petak održana velika i masovna nacionalna ceremonija opraštanja od žrtava atentata

Оланд фанатицима прети уништењем

Francuski predsednik govori na glavnoj ceremoniji održanoj ispred Vojno-memorijalnog centra "Invalidi"

PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA


FRANCUSKA je u petak odala počast stradalima u terorističkim atentatima 13. novembra. Glavna ceremonija, u prisustvu porodica žrtava i predstavnika svih političkih struktura, uz čitanje imena 130 žrtava i prikazivanje njihovih fotografija na ogromnom ekranu, održana je ispred Vojno-memorijalnog centra "Invalidi" u Parizu.

- Obećavam vam da će Francuska uništiti armiju fanatika koji su počinili ovaj zločin - poručio je predsednik Oland, koji je prethodno pozvao građane da na prozorima svojih stanova istaknu francuske zastave.

U istovremeno emotivnom i odlučnom govoru, Oland je istakao nacionalno jedinstvo i solidarnost čitavog sveta:

- Vodićemo borbu do kraja i pobedićemo - rekao je.

Oland je naglasio da su stradali bili simbol francuskih vrednosti i da je Francuska velika zemlja, ponosna na svoju istoriju, način života i kulturu.

- Oni imaju kult smrti, a mi ljubav prema životu - rekao je Oland za teroriste i dodao da Francuska neće ustukniti ni pred strahom, ni pred mržnjom, da će Francuzi na napade odgovarati tako što će više pevati, odlaziti na koncerte i stadione.

U atentatima koji su se dogodili u Parizu, poginulo je 130 ljudi, dok je 352 povređeno.

BOJKOT

Neke porodice žrtava su bojkotovale ceremoniju, tvrdeći da vlada nije preduzela dovoljne mere da zaštiti zemlju posle džihadističkih napada na redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo" i jevrejski supermarket u Parizu u januaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije