Košarka

Aleksandar Petrović za NEZAVISNE: Igokea na 3 koraka do FIBA Lige šampiona

Aleksandar Petrović za NEZAVISNE: Igokea na 3 koraka do FIBA Lige šampiona
Aleksandar Petrović za NEZAVISNE: Igokea na 3 koraka do FIBA Lige šampiona

Za košarkaškog stručnjaka Aleksandra Petrovića, formiranje FIBA Lige šampiona nije iznenađenje i smatra da ima dovoljno kvalitetnih klubova za još jedno vrhunsko takmičenje.

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) potvrdila je u četvrtak naveče, nakon sastanka u Rimu, da će od sezone 2016/2017. biti pokrenuta Liga šampiona, koja će biti pandan sadašnjoj Evroligi. "Rat" FIBA i ULEB-a, koji upravlja Evroligom, aktuelizovan je nakon nedavne odluke Evrolige da od sljedeće sezone promijeni format i smanji broj učesnika sa 24 na 16.

"To nije iznenađenje. Ovo što je bilo dosad rađeno od strane Eurolige nisu loše ideje, ali će ostatati usko bogato društvo koje će se tamo negdje loptati. Dosta vrhunskih klubova će ostati nezastupljeno. U Euroligi će biti samo 16 klubova, tako da bi FIBA Euroliga imala veliku moć", rekao je Petrović, nekadašnji selektor reprezentacije BiH, za "Nezavisne novine".

FIBA je ranije najavila da želi da ponovo pokrene svoje takmičenje, u kojem bi učestvovali najjači evropski klubovi, ali je Evroliga nedavno odgovorila sistemom takmičenja koji su prihvatili upravo klubovi koje FIBA želi da vrati pod svoje okrilje, prenio je B92. U saopštenju FIBA nakon sastanka u Rimu, gdje su bili i predstavnici košarkaških saveza Francuske, Njemačke, Grčke, Italije, Rusije, Španije i Turske, navedeno je da je jednoglasno podržan projekat Lige šampiona, koji će pretrpjeti određene promjene, ali da će biti pokrenuta naredne sezone.

"Predsjednici federacija koji su prisustvovali i FIBA posvećeni su razvoju košarke u Evropi i sada će kontaktirati klubove i lige koji su zainteresovani da učestvuju u takmičenju po novom sistemu, s ciljem da format i svi uslovi budu finalizirani početkom 2016. godine", navedeno je u saopštenju.

Podsjetimo da će Evroligu igrati 11 stalnih učesnika (Anadolu Efes, CSKA, Emporio Armani, Barselona, Fenerbahče, Laboral Kuća, Makabi, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid i Žalgiris), šampion Evrokupa, tri šampiona domaćih liga i pobjednik kvalifikacionog turnira.

"Dosta regija nije pokriveno Evroligom. Devedeset odsto te lige čine bogati klubovi s licencom. Ali, regije poput Litvanije, Rusije, Njemačke, Francuske ostale su prilično nepokrivene", rekao je Petrović.

Kada je riječ o našem regionu, prema još nepotvrđenim informacijama, šampion ABA lige bi trebalo da ima mjesto u Evroligi, a jedan klub bi išao u kvalifikacije. Petrović je rekao da će šansu za nastup u novoj ligi imati svi šampioni liga zemalja bivše Jugoslavije i da će nacionalne lige dobiti na značaju.

"Na primjer, Igokea, kao prvak BiH, će se naći u kvalifikacijama i kroz tri kola bi mogla doći do kostura FIBA Lige šampiona. Sada prvak Hrvatske, Srbije, BiH... ide samo u ABA ligu, ali će formiranjem FIBA lige klubovi imati veći interes da budu prvaci domaćih liga", rekao je hrvatski trener, a na pitanje o spekulacijama da će FIBA izbaciti učesnike Evrolige iz nacionalnih šampionata, istakao:

"Kada se jaki na gori tuku, treba čekati ishod rata."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije