Čačak: Greškom vlasnik 18 kuća

V. ILIĆ

27. 11. 2015. u 08:53

Čačanska porodica Stojanović zbog propusta katastra ostala bez dečjeg dodatka. Na Nenadovo ime se vode svi susedni objekti na zajedničkoj parceli

Чачак: Грешком власник 18 кућа

Sporne kuće u Lozničkom polju / Nenad Stojanović

ČAČAK - Čačanin Nenad Stojanović bio je šokiran kada je nedavno saznao da se u katastarskim knjigama vodi kao vlasnik čak 18 objekata u susedstvu njegove skromne kuće, u Lozničkom polju 26.

Prema dokumentaciji, Nenad Stojanović je vlasnik kuća gotovo svih komšija, ali to "bogatstvo" nije nimalo obradovalo njegovu porodicu, jer je odbijen njihov obnovljeni zahtev za dečji dodatak, od kojeg bukvalno preživljavaju.

Četvoročlana porodica danas jedva sastavlja kraj s krajem, pošto Nenad ima platu od skromnih 23.000 dinara. Već neko vreme Stojanovići vode borbu kako bi dokazali da tih 18 objekata nije njihovo, već da u njima žive njihove komšije, a da su oni vlasnici samo kuće od 60 i pomoćnog objekta od 20 kvadrata, za šta i plaćaju porez na imovinu.

- Ove godine je za dečji dodatak trebalo da podnesemo i izvod iz katastra nepokretnosti. Zapanjili smo se, kada smo saznali da se 18 kuća vodi na mene, ali da se isti ti objekti vode i na komšije, odnosno da je ceo komšiluk upisan kao vlasnik jedne parcele - jada se Nenad, koji živi sa suprugom i dva sina.

TUĐA OMAŠKA - Ne pada nam na pamet da mi plaćamo geometra i da ispravljamo grešku koju nismo napravili. To je sramota. Kako su mogli da nam naplaćuju porez po tačno utvrđenoj kvadraturi objekata, čiji smo vlasnici, tako neka prema tome i odrede ko je vlasnik, koje kuće - kažu komšije.

- Upravo zbog te nebulozne greške u katastru, mi smo odbijeni za taj dodatak i sada ne znamo šta da radimo. Sa mojom platom nećemo moći da izdržimo.

U gradskoj Službi za brigu o deci objasnili su da je zahtev Stojanovića morao biti odbijen, zbog izvoda iz katastra, da se ovde ne radi o njihovim propustima i da je za njih dokument iz katastra jedino validan.

Kako nezvanično saznajemo, nadležni u Republičkom geodetskom zavodu ne znaju kako je moglo da dođe do greške, ali i navode da katastarske knjige govore da se Stojanovići, kao i još nekoliko porodica iz Lozničkog polja, vode kao vlasnici 18 objekata. Pritom ističu da je ova jedinstvena parcela davnih godina upisana u katastar, i da je jedino rešenje da se izvede geometar i potom izvrši preparcelacija. Međutim, izvođenje geometra na teren svakog vlasnika kuće koštalo bi po 7.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

političke kučke

27.11.2015. 09:21

Tužiti državu ,naplataiti odšetu da im se du.. puši.Tako nam je kad živimo u državi koja je lan političkih vrški koje se smnjuju kao na ringišilu i čiji je jedini cilj gola vlast.Kako pre neki dan prizna ,novozvani presednik opštine Požega da je politička kučka,sve nam je postalo jasno

Realista

27.11.2015. 09:40

Шта ово значи: " jedino rešenje da se izvede geometar i potom izvrši preparcelacija. Međutim, izvođenje geometra na teren svakog vlasnika kuće koštalo bi po 7.000 dinara."?? 18 путапо 7000дин?? Чија је то грешка??Ко је одговоран ?Зашто сад грађани да плаћају грешке администрације? А колико кошта да их сви заједно туже због грешке? Претпостављам да им пореска решења стижу без грешке? Каква бахатост и неодговорност државе! Једноставно лоповлук!!

kalovcan

27.11.2015. 17:26

@Realista - zasto mora da se plati. Po zakonu moraju da izlaze... a za parcelizaciju onda isto jos hocu pare... sramota. Niko postuje zakone

Krusevac

27.11.2015. 09:54

Isto tako se radi i u Krusevcu. Dala sam pod hipoteku samo svoju kucu, po otplati kredita i skidanju hipoteke, skidaju mi hipoteku sa svih objekata na parceli (i koji nisu moji). Vec 3 godine za to zna i Ministarstvo gradjevinarstva i Republicki geodetski zavod, podnela sam im 50-ak podnesaka, nista. Cak mi predlazu da idem na sud, a nece da naloze Katasrtu Krudsevac da ispravi svoju gresku, vec da ja placam geometra, sudske troskove itd. Jasno nam je u kakvoj "drzavi" zivimo.

DEKI

27.11.2015. 12:30

Pa pošto se sve te kuće vode na tebe ti lepo daj oglas u novinama da ih prodaješ.

Najgori

27.11.2015. 12:37

Ovo je nasa slika i prilika. Ti isti zaposleni u opstini ili katastru se verovatno kao obicni gradjani kao privatna lica zale na birokratiju i slicno, ali se kao zaposleni ponasaju upravo kako ne treba. Zvanicno postoje i ``drzavni'' geometri, ali isto kao sa lekarima, teraju te kod privatnika jer su u dogovoru. Bruka i sramota - Turci su imali uredne zemljisne knjige kad su bili okupatori. Nasi ne mogu ni uz pomoc kompjutera i donacija iz EU.

Ina

27.11.2015. 12:42

Isto je tako i u Brusu, dok sastasve resenje permutuju broj parcele,sastavljeno i ne proveravaju sa stanjem u predmetu,,geometar povrsan i jadni gradjani dok isprave njihove brljotine.

karlovcani

27.11.2015. 17:20

...eh... vi ste jos dobro prosli. sef katastar sremski karlovci vec vise od 20godine radi kako on zeli (dobije pare). izlazak sef katastre kosta 50evra/ na crno.....!!! 1 000 parcelizacija koja po zakonu nemoze da se radi, a on bih mogao! papire, pecat,... on sve stavi, taj ko plati dobije pravo

cacanin

27.11.2015. 19:28

u cacanskom katastru je na snazi organizovan kriminal.iako zakon od 2012.god ne dozvoljava da se upise i jedan objekat izgradjen bez dozvole,to se svakog dana radi. sve za pare...sem za lekare specijaliste-njima se radi gratis,mogu da uknjize i kamilu ako hoce....

marko

20.12.2016. 07:42

a svi ti su sefovi po politickoj liniji postavljeni......ovoj drzavi ,vlasti interesuje samo pare....ljudi su nebitni