Nikolić potpisao Zakon o legalizaciji objekata

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je danas Zakon o ozakonjenju objekata, objavljeno je u "Službenom glasniku" od četvrtka.

Zakon će sutra stupiti na snagu, odnosno dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku. Skupština Srbije usvojila je Zakon u petak, 20. novembra.

Tokom rasprave najviše polemike je bilo o članu kojim se omogućavala legalizacija vikendica i kuća za odmor, izgrađenih na prostoru prvog i drugog stepena zaštitnog dobra, za koji je opozicija navela da omogućava legalizaciju vikendica predstavnika vlasti.

Zbog toga je taj član preciziran amandmanom da ozakonjenje nije moguće ukoliko je objekat izgrađen u zaštitnom pojasu puta, železnice, dalekovoda, vodotoka ili poletno-sletne staze.

Zakonom se, kako navode iz Vlade, smanjuje cena i administracija za legalizaciju oko 1,5 miliona bespravno izgrađenih objekata.

Zakonom je utvrđeno da će taksa za legalizaciju za sto metara kvadratnih iznositi 5.000 dinara, do 200 metara kvadratnih 15.000 dinara, do 300 metara kvadratnih 20.000 dinara i više od 300 metara kvadratnih 50.000 dinara.

Za stambene i stambeno-poslovne objekte namenjene tržištu i komercijalne objekte površine do 500 metara kvadratnih, plaća se taksa za ozakonjenje od 250.000 dinara.

Za takve objekte površine od 500 do 1.000 metara kvadratnih taksa je 500.000 dinara, a za one od 1.000 do 1.500 metara kvadratnih iznos je milion dinara. Za objekte namenjene tržištu i komercijalne koji su preko 1.500 metara kvadratnih taksa iznosi tri miliona dinara.

Svi oni koji su predali zahteve za legalizaciju, a ima ih 750.000, treba samo da plate taksu, a drugih 750.000, koji nisu predali nijedan dokument, moraće pored takse da podnesu i izveštaj o zatečenom stanju objekta.

Ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović navela je tokom rasprave da će se Zakonom ostvariti prihod od 10 milijardi dinara, a da će 60 odsto biti dato lokalnim samoupravama za ulaganje u proces infrastrukture. Ona je navela i da će se rušiti sve što bude izgrađeno bez građevinske dozvole nakon usvajanja Zakona.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво