Najnovije vesti
Vesti Politika
POTVRĐENA SAZNANJA "BLICA" Tomislav Nikolić potpisao Zakon o legalizaciji

POTVRĐENA SAZNANJA "BLICA" Tomislav Nikolić potpisao Zakon o legalizaciji

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je danas Zakon o ozakonjenju objekata, objavljeno je u "Službenom glasniku" od četvrtka.

280203_nikolic-mihajlovic-07rasfoto-goran-srdanov
280203_nikolic-mihajlovic-07rasfoto-goran-srdanov
Tomislav Nikolić i Zorana Mihajlović na jednoj od ranijih konferencija za novinare
Tomislav Nikolić i Zorana Mihajlović na jednoj od ranijih konferencija za novinare

Zakon će sutra stupiti na snagu, odnosno dan nakon objavljivanja u "Službenom glasniku".

Ovim su potvrđena ranija pisanja "Blica".

Skupština Srbije usvojila je Zakon u petak, 20. novembra.

Tokom rasprave najviše polemike je bilo o članu kojim se omogućavala legalizacija vikendica i kuća za odmor, izgradjenih na prostoru prvog i drugog stepena zaštitnog dobra, za koji je opozicija navela da omogućava legalizaciju vikendica predstavnika vlasti.

Zbog toga je taj član preciziran amandmanom da ozakonjenje nije moguće ukoliko je objekat izgradjen u zaštitnom pojasu puta, železnice, dalekovoda, vodotoka ili poletno-sletne staze.

Zakonom se, kako navode iz Vlade, smanjuje cena i administracija za legalizaciju oko 1,5 miliona bespravno izgrađenih objekata.

Zakonom je utvrđeno da će taksa za legalizaciju za sto metara kvadratnih iznositi 5.000 dinara, do 200 metara kvadratnih 15.000 dinara, do 300 metara kvadratnih 20.000 dinara i preko 300 metara kvadratnih 50.000 dinara.

Za stambene i stambeno poslovne objekte namenjene tržištu i komercijalne objekte površine do 500 metara kvadratnih, plaća se taksa za ozakonjenje od 250.000 dinara.

Za takve objekte površine od 500 do 1.000 metara kvadratnih taksa je 500.000 dinara, a za one od 1.000 do 1.500 metara kvadratnih iznos je miliona dinara. Za objekte namenjene tržištu i komercijalne koji su preko 1.500 metara kvadratnih taksa iznosi tri miliona dinara.

Svi oni koji su predali zahteve za legalizaciju, a ima ih 750.000, treba samo da plate taksu, a drugih 750.000, koji nisu predali nijedan dokument, moraće pored takse da podnesu i izveštaj o zatečenom stanju objekta.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović bila je jutros na sastanku kod predsednika Srbije i tada je predsednik najavio da će potpisati taj zakon.

Kako se navodi u saopštenju, u otvorenom razgovoru, ministarka Mihajlović detaljno je informisala predsednika o svim aspektima i značaju Zakona o ozakonjenju za građane Srbije, potvrđena su saznanja "Blica".

Nikolića je, kako je saopšteno, posebno zanimalo kako će se Zakon primenjivati na socijalno ugrožene delove stanovništva Srbije, o čemu je, kako se ističe, dobio iscrpne informacije.

Predsednik Republike je prethodnih dana javno upozorio ministarku da se "ne ruše kuće siromašnijih građana", a da slobodno mogu da se poruše nelegalno sagrađene vikendice njegovih sinova Radomira i Branislava na obali Save.