Erdogan: Opet bismo isto; Putin: Žele u ćorsokak

Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da će njegova zemlja svaki put reagovati kao kad je oborila ruski avion SU-24 u slučajevima povrede vazdušnog prostora.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 26.11.2015.

13:28

Default images
Foto: Beta, AP

"Ako danas bude još jedne povrede vazdušnog prostora iznad Turske, mi smo spremni da odgovorimo na isti način", rekao je Erdogan.

Kako je rekao, obaranje ruskog aviona je bila "automatska reakcija, u skladu sa važećim naređenjima izdatim turskoj vojsci", a reakcije Kremlja na to su "emotivne" i "nedostojne političara".

"Kažu da Turska kupuje naftu od Islamske države. Svi znaju gde mi kupuje energente - najviše od Rusije, zatim Irana, Azerbejdžana i Iraka. Ponudite dokaze da kupujemo od ID, neka to dokažu oni koji nas optužuju. Ako tražite izvore finansiranja Islamske države, prvo pogledajte Asadov režim", rekao je Erdogan.

Kako je dodao, Turska će nastaviti da podržava umerene pobunjenike u Siriji.

Erdogan je rekao i da je incident "uznemirio i zvaničnu Ankaru".

Istovremeno, ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da se Turska još nije izvinila, niti je ponudila garancije da će "odgovorni za taj zločin" biti kažnjeni.

Putin je rekao da nije stigla ni ponuda da se nadoknadi šteta i da žali što su odnosi Turske i Rusije zapali u ćorsokak.

Ruski predsednik je dodao da, prema njegovom mišljenju, Turska namerno nastoji da pogorša odnose Moskve i Ankare.

"Čini se da tursko vođstvo namerno gura odnose između Rusije i Turske u ćorsokak", istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: