25. novembar  2015. 22.04  →  23.12 | Izvor: Tanjug, RTV

Tribina Unije žena SNS "Stop nasilju nad ženama"

NOVI SAD -

Povodom međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, večeras je, u organizaciji Unije žena Srpske napredne stranke (SNS), u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu održana tribina "Stop nasilju nad ženama".

video icon

Tribina je privukla veliku pažnju pripadnica lepšeg pola, pa je velika sala Srpskog narodnog pozorišta bila tesna da primi sve zainteresovane, a tribini su prisustvovali i potpredsednici SNS Nikola Selaković i Igor Mirović, članica glavnog odbora SNS Irena Vujović, članica predsedništva stranke Jadranka Joksimović i predsednik Gradskog odbora SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Nikola Selaković je rekao novinarima da je SNS počela da menja Srbiju na bolje, ali da te promene ne podrazumevaju samo promene u organizaciji vlasti i funkcionisanju institucija, već da podrazumevaju i promenu svesti građana.

"Jedna od stvari koju želimo da promenimo je stav o nasilju nad ženama, jer se neretko devijantna ponašanja prema ženama smatraju normalnim, a to ni u kom slučaju nisu normalna ponašanja, i protiv takvih ponašanja i shvatanja se svakodnevno borimo i borićemo se", rekao je Selaković.

On je istakao da u toj borbi mora postojati saradnja institucija i ministarstava, naglasivši da se tim problemom ne mogu baviti samo pravosudni i policijski organi, već da moraju biti uključeni i socijalna zaštita, zdravstvo i školstvo.

"Ključ možda leži u načinu vaspitavanja dece i u nazivanju stvari pravim imenom. Decu treba učiti da su oni koji vrše bilo fizičko bilo ekonomsko nasilje nad ženama nasilnici koje treba jasno obeležiti", istakao je Selaković.

Jadranka Joksimović je rekla da SNS ima obavezu da se bavi svim pitanjima u zemlji od, kako je kazala, nepopularnih mera ekonomske štednje, do neprijatnih pitanja vezanih za teme porodičnog nasilja i nasilja nad ženama.

"Protiv nasilja svi zajednički treba da se borimo i damo jasan odgovor svima onima koji vrše fizičko nasilje nad ženama ili ženu čine ekonomski deprimirajućom, da to nije dozvoljeno i da neće ostati nekažnjeno", rekla je Joksimovićeva.

Ona je istakla da je odgovornost SNS u rešavanju ovih pitanja tim veća jer ima zakonodavne poluge i naglasila da je sigurna da će vrlo brzo doći i do promena u zakonima koji definišu tu oblast.

Miloš Vučević je rekao da SNS kao državotvorna stranka otvoreno priča o svim problemima, pa i o problemu nasilja nad ženama, za koji je rekao da predstavlja globalni problem.

"Maksimalno rigorozne kazne za sve one koji čine bilo kakvo nasilje nad ženama i kažnjavanje u vrlo kratkom i efikasnom roku je ono za šta se zalažem i lično kao advokat i kao političar", istakao je Vučević, obraćajući se prisutnim članicama Unije žena SNS-a.

On je rekao da u SNS žene imaju veliku ulogu, a da je Unija žena SNS organizovala i sprovela niz društveno korisnih akcija, te da će pripadnice lepšeg pola uvek za svoje akcije imati maksimalnu podršku.

Tribina "Stop nasilju nad ženama" predstavlja i početak manifestacije "16 dana ženskog aktivizma", tokom koje će biti održano niz aktivnosti u čijem središtu će biti teme vezane za žene i njihova uloga u društvu.

Tagovi
Srodne vesti