Najnovije vesti
Vesti Društvo
POLICIJA BLOKIRA PUTEVE Traktoristi zaustavljeni, očekuju pregovore

POLICIJA BLOKIRA PUTEVE Traktoristi zaustavljeni, očekuju pregovore

Članovi Asocijacije poljoprivrednika i desetak udruženja zemljoradnika iz cele Vojvodine krenuli su danas u protestnu vožnju traktorima ka Beogradu u želji da izraze svoje nezadovoljstvo predloženim izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Poljoprivrednici koji su krenuli iz Zrenjanina, Žitišta i Nove Crnje krenuli za Beograd probili su policijsku blokadu na putu u Stajićevu, ali su ih policija i žandarmerija zaustavile na izlasku iz Čente.

697221_traktori-protest-poljoprivrednici-05tanjugfoto-jaroslav-pap
697221_traktori-protest-poljoprivrednici-05tanjugfoto-jaroslav-pap

Isti je slučaj i sa poljoprivrednicima iz Kikinde koje je policija zaustavila neposredno nakon izlaska iz tog grada.

Stevan Radovančev iz Udruženja poljoprivrednika Zrenjanina rekao je agenciji Beta da poljoprivrednici ipak očekuju da njihovi predstavnici odu na pregovore sa nadležnima, kako bi se zakon o poljoprivrednom zemljištu koji je u skupštinskoj proceduri, povukao i napravio novi.

"Ovakav zakon nekome odgovara, a kada se zemlja proda i podeli onima kojima je nekada oduzeta neće nam ništa ostati", rekao je Radovančev.

Agencije prenose da traktoristi tokom dana pokušavali da policijske blokade zaobiđu prolaskom kroz atarske puteve.

Poljoprivrednik iz Subotice koji je ujedno poslanik Demokratske stranke u Skupštini Vojvodine Daniel Kovačić rekao je za agenciju Beta da je iz Subotice jutros krenulo oko 30 traktora i da ih je policija zaustavila već dva puta.

"Saobraćajnu policiju smo zaobišli tako što smo sišli traktorima na atarske puteve, međutim ukoliko pošalju interventnu jedinicu, što očekujemo, pitanje je kako ćemo dalje nastaviti i to će biti ugrožavanje naših prava", rekao je Kovačić.

On je dodao da poljoprivrednici razmatraju i opciju da, ukoliko ih policija spreči u nameri da stignu do Beograda, blokiraju put.

U protestnu vožnju krenuli su i Banaćani iz Nove Crnje, Vršca, Žitišta i Zrenjanina, dok poljoprivrednici iz Srema u okolini Rume još nisu krenuli.

Kako kažu, na izlazu iz Rume skuplja se sve više traktorista i još pristižu iz celog Srema. Napominju i da su primetili pojačane policijske kontrole na putevima, ali da ih to neće pokolebati u nameri da krenu ka Beogradu.

– Mi smo blizu glavnog grada i sačekaćemo još malo da krenemo kako bi sinhronizovano sa našim kolegama ušli u Beograd – najavljuje jedan od sremskih poljoprivrednika uz napomenu da su u kontaktu sa kolegama iz cele Vojvodine i da bi uskoro trebali da krenu na put.

Predsednik Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš rekao je za agenciju Beta da se nalazi sa kolegama na izlazu iz Žednika, a uskoro treba da se toj koloni priključe i poljoprivrednici iz Feketića i Bačke Topole, sa kojima će nastaviti put.

Kiš je naveo da im je cilj da dođu do Skupštine Srbije, gde će zatražiti da Predlog zakona bude povučen iz procedure i da se izradi novi jer je, prema njegovim rečima, sadašnji "toliko štetan da je primorao poljoprivrednike da izađu sa parolama: 'Ne damo zemlju strancima i tajkunima'".

"Ne možemo dopustiti da se 30 odsto zemlje koje mi obrađujemo da nekome ko ima puno para bez tendera i jasnih kriterijuma, pod izgovorom da će on unaprediti stočarstvo i podići konkurentnost. Naprotiv, to je čista obmana i od početka smo bili protiv toga", rekao je Kiš.

Asocijacija poljoprivrednika i još desetak udruženja poljoprivrednika iz Vojvodine i Mačve najavili su juče da će danas u 10 sati krenuti u protestnu vožnju ka Beogradu, zbog nezadovoljstva predlogom zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Kiš je ponovio da poljoprivrednici traže povlačenje zakona iz skupštinske procedure, kao i ostavku ministarke poljoprivrede Snežane Bogosavljević Bošković.

Vožnju traktorima do Beograda 26. novembra zbog predloženih izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu najavila je i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

MUP Srbije obavestio je juče poljoprivrednike da nije moguće da toliko traktora dođe u glavni grad, jer bi to paralisalo saobraćaj i ugrozilo prava građana na slobodno kretanje.

Iz Ministarstva poljoprivrede resornog ministarstva poručuju da radikalizacija i potpuna isključivost ne vode rešenju problema.

Iz ministarstva navode i da su otvoreni za konstruktivan razgovor i usvajanje svih predloga za unapređenje Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da je jedini cilj i prioritet Vlade i tog ministarstva stvaranje pravednog sistema, u kome će svaki poljoprivrednik, posebno mali, dobiti konačno priliku da se podigne i započne stabilan razvoj.

"Vlada i ministarstvo ostaju otvoreni za svaki razgovor u kome će se kroz konstruktivne predloge raditi na pronalaženju načina za unapređenje postojećeg predloga. Radikalizacija stavova i potpuna isključivost nas ne približavaju rešenju, već naprotiv, čine dijalog znatno težim", navodi se u saopštenju ministarstva.

Ističu da su Vlada i ministarstvo otvoreni za konstruktivan razgovor i usvajanje svih predloga za unapređenje Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.