Svet

0

Turska pozvala ruskog ambasadora zbog bombardovanja sela

Autor: AP, VV

Izvor: Tanjug, Beta

Turska pozvala ruskog ambasadora zbog bombardovanja sela

Izvor: Foto: Beta, AP

Na sastanku sa ambasadorom Andrejem Karlovim, Turska je pozvala na hitno obustavljanje ruskih vojnih operacija u blizini turske granice, saopštilo je ministarsvo spoljnh poslova, prenosi Rojters.

"Naglašeno je da akcije ruske strane ne pogađaju teroriste već civile u turkmenskim selima i da bi to moglo imati ozbiljne posledice," navodi se u saopštenju.

Ankara tradicionalno pokazuje solidarnost sa sirijskim Turkmenima, koji su Sirijci turskog porekla.

Presednik Tajip Erdogan je izrazio zabrinutost zbog sve većeg angažovanja Rusije u sirijskom sukobu i nezadovoljstvo zbog narušavanja turskog vazdušnog prostora u oktobru.

Ruska podrška sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu je pomerila ravnotežu moći u sukobu i otežala plan Turske da Asad ode sa vlasti.

 

Davutoglu negirao neslaganje s Erdoganom

Turski premijer Ahmet Davutoglu negirao je danas navode o neslaganju s predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom oko liste ministara i izrazio nadu da će nova vlada brzo biti obrazovana.

Davutoglu je novinarima rekao da s Erdoganom ima "zdravu komunikaciju" i da će novi sastav vlade biti najavljen pošto se predsednik vrati u Ankaru iz Istanbula.

Turski mediji navode da se Davutoglu i Erdogan ne slažu ko treba da bude nadležan za ekonomiju.

Erdogan je u utorak imenovao dosadašnjeg premijera Davutoglua za mandatara pošto je Partija pravde i razvoja, na čijem je čelu Davutoglu a koju ej osnovao Erdogan, pobedila na izborima 1. novembra.

Izbori su održani u novembru pošto je Partija pravde i razvoja izgubila većinu na junskim izborima, ali i nije bilo većine za novu vladu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR