Novosti

Rendž Rover proslavio 45. rođendan prelaskom preko papirnog mosta

Rendž Rover proslavio 45. rođendan prelaskom preko papirnog mosta
Rendž Rover proslavio 45. rođendan prelaskom preko papirnog mosta

Land Rover je prije 45 godina pokrenuo Rendž Rover seriju automobila

Tim potezom je pokrenuo novu kategoriju vozila – luksuzni terenac. S godinama je Rendž Rover postao sinonim za luksuzna teretna vozila za sve terene i sva godišnja doba, a danas se smatra pretečom SUV-ova. Kako bi na dostojan način obilježili 45. rođendan, Rendž Rover je prešao preko mosta od papira.

Papirna konstrukcija je postavljena u kineskom Suzhou, gdje je konsturisan most prečnika pet metara bez korištenja ljepila, vijaka i klinova. Predvođeni poznatim britanskim umjetnikom Stevom Mesamom, ekipa je tri dana slagala most u drevnom vodenom gradu Suzhou, poznatom po mostovima, zbog čega ga i zovu Venecijom Istoka.

Inače, kada je stigao na tržište prije 45 godina, Rendž Rover Klasik je imao dvoje vrata i bio je prvi luksuzni SUV u ponudi. Dvije godine kasnije je pokazao svoje terenske sposobnosti prelaskom Darien Gapa, 160 kilometara surovog područja u Srednjoj Americi. Nijedno terensko vozilo to nije uspjelo prije Rendž Rovera. Krajem 80-ih Rendž Rover je postalo prvo vozilo s pogonom na sva četiri točka u koje se počeo ugrađivati ABS anti-lock sistem kočenja, dok je 1992. godine uvedena i elektronska kontrola proklizavanja.

Kada je 2012. godine predstavljena Rendž Rover četvrte generacije, postao je prvi SUV potpuno izrađen od aluminijuma. Lagana alu karoserija čini Rendž Rovera 420 kilograma lakšim od čeličnog prethodnika, a samim tim je poboljšano i iskustvo vožnje, jer sada Rendž Rover još lakše svladava većinu prepreka. Pritom su ugrađeni i posebno razvijeni sistemi za pomoć pri vožnji u teškim uslovima – Terein Rispons 2 i Ol-Terein Progres Kontrol.

(NN, net.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije