B92 saznaje: Četiri ponude za Telekom

Na javni poziv za privatizaciju Telekoma Srbije stigle su četiri ponude, saznaje B92.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.11.2015.

13:22

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

Privatizacija Telekoma Srbije ulazi u završnu fazu, a prema saznanjima B92, na javni poziv stigle su četiri ponude za kupovinu.

U resornom ministarstvu za B92 nisu mogli da daju bilo kakve informacije o pristiglim ponudama, kao ni u Agenciji za privatizaciju.

Očekuje se da ponude budu otvorene do kraja nedelje. Prvobitno je bilo najavljeno da će ponude biti otvorene danas.

Agencija za privatizaciju objavila je 3. jula poziv za prikupljanje neobavezujucih ponuda za ucešće u prodaji kapitala Telekoma Srbija. Privatizacioni savetnik u tom poslu je francuski Lazard, za koji radi i nekadašnji srpski ministar Božidar Đelić.

Mediji su prethodnih dana pisali da su za kupovinu Telekoma zainteresovani Telekom Slovenije koji je navodno podneo zajedničku obavezujuću ponudu sa američkim fondom Apolo, kao i Telekom Kine, čiji su se rukovodeći ljudi početkom meseca sastali sa nadležnim predstavnicima Vlade Srbije u Beogradu.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da će Telekom biti prodat ukoliko se za tu kompaniju dobije povoljna cena, a da se u suprotnom to neće dogoditi.

Sindikati se, s druge strane, protive prodaji Telekoma, zbog čega su i prošle nedelje organizovali protest ispred Vlade Srbije.

Mada izabrani privatizacioni savetnik, francuski „Lazard“, nije obelodanio procenjenu vrednost „Telekoma“, za ovaj, četvrti pokušaj prodaje nezvanično su zainteresovani „veliki“ svetski igrači, jer je čak osam zainteresovanih kandidata otkupilo tendersku dokumentaciju.

Kolika je cena ispod koje „Telekom“ neće biti prodat ne zna se. Mediji su navodili da je suma ispod koje Vlada Srbije neće ići 1,5 milijardi evra, dok je navodno američki Apolo nudio 1,2 milijarde i izdašan socijalni program.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: