Pivarski gigant se rađa, kreće u osvajanje Azije

Proizvođač piva Anhojzer-Buš Inbev iz Belgije najavio je konačni sporazum za kupovinu Sabmilera sa sedištem u Velikoj Britaniji za 100 milijardi evra.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 11.11.2015.

14:59

Default images
Foto: Thinkstock

Time bi se spojile te dve najveće pivske kompanije i stvorila nova koja će proizvoditi trećinu piva u svetu.

Kako bi dobio odobrenje regulatora u SAD, Sabmiler je pristao da proda 58 odsto vlasništva u pivari Molson Kurs za 12 milijardi dolara, čime je onemogućeno da posle spajanja s Inbevom, nova kompanija ima dominaciju na američkom tržištu.

Nova kompanija, koja još nema ime, takođe će morati da rešava sporna pitanja s vlastima u Kini, gde Sabmiler ima 49 odsto udela u proizvođaču piva Snou.

AB Inbev želi da kupovinom Sabmilera ojača poziciju u Africi i Aziji pošto se na razvijenim tržištima menja ukus potrošača koji sve više prelaze na male pivare.

Dve kompanije imaju više stotina brendova među kojima su Badvajzer (Budweiser), Korona (Corona), Grolš (Grolsch), Beks (Becks) i Stela Artoa (Stella Artois), a AB Inbev očekujke da će preuzimanjem smanjiti troškove za 1,4 milijarde dolara.

"Transakcija će ojačati poziciju AB Inbeva na ključnim regionima u razvoju sa snažnim izgledima za rast u Aziji, Centralnoj i Južnoj Americi i Africi", saopštio je AB Inbev.

Proizvođači piva su primorani na konsolidaciju zbog gubljenja tržišta posebno od konkurencije popularnih malih pivara. Spajanjem AB Inbeva i Sabmilera bila bi stvorena kompanija koja drži 31 odsto svetskog tržišta, dok prvi sledeći - Hajneken (Heineken) ima tek devet odsto.

Sabmiler je prošle godine prodao 324 miliona hektolitara, a AB Inbev 459 miliona hektolitara.

Sabmiler je postao drugi najveći proizvođač piva 2002. kada je kompanija Sautafrikan brueris (South African Breweries) preuzela Miler bruing (Miller Brewing Co) sa sedištem u SAD. AB InBev je stvoren 2009. kada je brazilsko-belgijska kompanija InBev kupila američki Anhojzer Buš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: