"Pre će biti jednokratna isplata nego povećanje"

Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički kaže da ima više prostora za jednokratnu isplatu nego za trajno povećanje plata i penzija.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 05.11.2015.

12:34

Default images
Foto: Tanjug

Ona, međutim, ne isključuje ni povećanje, s obzirom na rezultate koji su bolji od očekivanih.

Udovički nije mogla da govori o pregovorima sa MMF-om koji su u toku, ali je navela da se mora imati u vidu da je bilo kakvo povećanje plata i penzija moguće samo u okviru fiskalnog prostora.

"Za jednokratno povećanje bi bilo više prostora, jer bi to bila isplata sada, a ne trajni trošak na koji se vlada obavezuje. Kod trajnog povećanja, kada se o tome pregovara, to se radi u kontekstu drugih promena koje MMF očekuje da budu trajna", rekla je Udovički na Regionalnom investicionom samitu NIN Fokus gde je Tanjug medijski partner.

Konstatovala je da takav prostor ove godine postoji, ali dodala da se mora napraviti i u narednom periodu.

"Cilj vlade je da se deficit smanji trajno za još 1,5 odsto i da se jednokratne uštede, poput onih što su javna preduzeća uplaćivala, pretvore u trajne, da te firme ekonomičnije posluju. Na kraju da bude više ulaganja i rast. Nikome nije cilj da se kroz dve godine vratimo na gore", rekla je Udovički.

Govoreći o javnim preduzećima, ona je navela da negativni rezultati pojedinih među njima nisu nastali zbog plata, iako je primetila da su u nekim javnim preduzećima neumerene.

"One jesu neumerene i moraju da postanu umerenije, a vlada je čvrsto naložila i očekuje od Srbijagasa da vrati tu nagradu koja je olako podeljena. Ali bi trebalo imati na umu da je negativno poslovanje dolazilo usled nenaplate prihoda i nerealnih cena gasa i struje", rekla je Udovički.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: