Za vikend će pasti kiše koliko u proseku padne tokom celog oktobra

Posle kratkog perioda suvog vremena, u naredna tri dana očekuju se obilne padavine.

Posle kratkog perioda suvog vremena, u naredna tri dana očekuju se obilne padavine.

Od subote do ponedeljka pašće onoliko kiše koliko u proseku padne tokom celog oktobra. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) za dane vikenda izdao je meteo alarm sa upozorenjem na neuobičajeno obilne padavine za ovo doba godine. Meteorolog Nedeljko Todorović, međutim, kaže da razloga za paniku nema.

- Tokom 24 sata očekuju se padavine u količini od 20 do 30 litara po metru kvadratnom, dok bi u pojedinim delovima zemlje ta količina mogla da ide i do 50 litara. To jeste dosta kiše, ali nije opasno. Reč je o redovnom stanju samo sa malo većom količinom padavina - kaže Todorović za Blic.

Eventualna izlivanja, kako objašnjava, mogla bi da se očekuju kod potoka i rečica, dok se kod ostalih ne očekuje značajan porast vodostaja koji bi doveo do plavljenja. - U oktobru obično nema toliko kiše i on važi za jedan od suvljih meseci. Kako se približavamo novembru padavine su sve češće i duže, a to nas u narednom periodu čeka - kaže Todorović.

RHMZ je izdao i hidrološko upozorenje, sa napomenom da će na gornjem toku Zapadne Morave, Skrapežu, Đetinji, Moravici i Bjelici kao i na gornjem toku Južne Morave sa pritokama, na Mlavi, Peku, Timoku, Drini, Limu, Jadru, Kolubari, Ljigu, Tamnavi, Ubu, Jasenici, Crnici i Resavi od 10. do 13. oktobra vodostaji biti u umerenom i većem porastu. Na bujičnim vodotokovima većine ovih slivova očekuju se manja izlivanja, a na području istočne i zapadne Srbije veća.

Posle tri kišna dana, u utorak nas očekuje suvo i promenljivo vreme sa maksimalnom temperaturom do 14 stepeni. Nešto toplije, oko 17 stepeni, biće u sredu, ali uz moguću kišu. Do kraja meseca temperature neće prelaziti osamnaesti podeljak, a takođe nas očekuje još kišnih dana.

  • hhhhhhhhhh

    10.10.2015 13:26
    tri kišna dana
    lagana jesenja kiša. sutra takođe, u ponedeljak samo oblačno.
  • 10.10.2015 10:58
    Vikend odmiče a kiše u Novom Sadu nema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija