Izvor: B92

Jedna od najvećih turističkih atrakcija u Pragu jeste astronomski sat Orloj koji se nalazi u sklopu Gradske većnice. Njegova specifičnost je što meri sate, dane, mesece, mesečeve mene, pa čak i horoskop, a danas slavi 605. rođendan.

Izradili su ga 1410. godine sajdžija Mikulašu od Kadana i Jan Sindel, profesor matematike i astronomije na Univerzitetu Karl, a oko 1490. dodat je i kalendar, dok su u 17. veku pokretne skulptire, a likovi 12 apostola datiraju iz 1865-1866. godine.

Za brojne turiste posebno je atraktivna "predstava" koja je na rasporedu svakog punog sata, kada apostoli "izlaze", zajedno sa kosturom koji zvoni, Turčinom koji odmahuje glavom, bogatom škrticom i taštinom koja se posmatra u ogledalu.

Predstava se svaki put završava na isti način, zlatnim petlom i zvonjavom zvona.

Uz sat se vezuju i dve legende: prema jednoj, gradski oci su nakon završetka rada oslepeli časovničara Hanuša kako ne bi više mogao napraviti slično remek-delo, a prema drugoj grad će zadesiti velika nesreća ako se sat zapusti, pa se zato stalno održava u dobrom stanju.

Za vreme Drugog svetskog rata sat su nacisti gotovo uništili. Zahvaljujući naporima građana Praga najvažniji delovi su sačuvani. Postepeno je obnavljan do 1948, a 1979. je očišćen i saniran.

Kao rođendansku čestitku Gugl je najstariji funkcionalni sat na svetu smestio u jedno od svoja dva slova "o", zajedno sa svim pripadajućim detaljima i vezama sa tekstovima posvećenim Praškom satu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.