09. oktobar  2015. 11.26  →  12.08 | Izvor: Beta

Sindikat zdravstva pozdravio odluku Ustavnog suda

BEOGRAD -

Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije zahvalio je danas Ustavnom sudu što je doneo rešenje kojim je privremeno obustavljena primena zakonske odredbe koja se odnosi na penzionisanje žena sa navršenih 60 godina i šest meseci života.

U saopštenju Sindikat je naveo da je 11. septembra podneo inicijativu za pokretanje postupka za ocenjivanje ustavnosti i zakonitosti odredaba Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru i da je ukazivao da je zakon diskriminatorski, naročito u odnosu na zaposlene žene, još u fazi kada nalazio u skupštinskoj proceduri.

"Ovom prilikom želimo da iskažemo zahvalnost Ustavnom sudu na blagovremenom postupanju i prihvatanju opravdanih zahteva Sindikata, čime je sprečena kako smo to tvrdili od prvog dana diskriminacija zaposlenih žena, a samim tim i nastupanje neotklonjivih štetnih posledica za lica na koja bi se sporne odredbe primenile", naveo je Sindikat.

LSV: Niko nema pravo na diskriminaciju

Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja odluku Ustavnog suda koji je juče obustavio primenu diskriminatorskih odredbi Zakona o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, koje se odnose na penzionisanje žena zbog navršenja 60 godina i šest meseci života, do donošenja konačne odluke o spornim pitanjima.

Kako je saopšteno iz te stranke, LSV očekuje da će taj zakon biti u potpunosti usklađen sa Ustavom Republike Srbije, Zakonom o radu i Zakonom o penzijsko invalidskom osiguranju koji propisuje da žena sa navršenih 60 godina i šest meseci i navršenih 15 godina radnog staža, stiče pravo na starosnu penziju, ali da od njene odluke zavisi da li će u penziju otići s obzirom da joj radni odnos neće prestati po sili zakona.

"Ova odluka je važna ne samo zbog prava doktorki i specijalistkinja koje su se tim povodom opravdano pobunile, nego i zbog svih žena u Srbiji", navodi se u saopštenju i dodaje da na diskriminaciju nema prava niko, počevši od državnih organa kao što je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Tagovi
Srodne vesti