Vodeni topovi i haos u Briselu na sindikalnom protestu

Tanjug

07. 10. 2015. u 12:51

Briselska policija upotrebila je suzavac i vodene topove tokom današnjih masovnih demonstracija belgijskih sindikata, koji traže bolje uslove rada za svoje članove

Водени топови и хаос у Бриселу на синдикалном протесту

Foto Tanjug-AP

BRISEL - Briselska policija upotrebila je suzavac i vodene topove tokom današnjih masovnih demonstracija belgijskih sindikata, koji traže bolje uslove rada za svoje članove.

Više od 70.000 ljudi prošetalo se danas kroz centar Brisela, u maršu pod parolom "Nama samo mrvice", koji je organizovala koalicija belgijskih sindikata.

Iako je protest uglavnom bio miran, grupa od stotinak lučkih radnika iz Antverpena napala je policijski kordon petardama, kamenicama i flašama, nakon čega su ih policajci rasterali suzavcem i vodenim topovima.

Masovan odziv na protest izazvao je potpuni saobraćajni kolaps u Briselu, a gradski prevoz je nekoliko sati bio sasvim zaustavljen.

Sindikati od vlade Šarla Mišela zahtevaju da odustane od namere da poveća minimalnu starost za odlazak u penziju sa 63 na 67 godina i obustavi redovne povišice plata u skladu sa stopom inflacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

ja ne znam kako vi, ali ja...

07.10.2015. 20:31

U pocetku nisam shvatila zasto je to tako da stari moraju da rade, dok mladi landohaju okolo i zive na socijali ili grbaci roditelja. Prosto je u pitanju jedna racunica da je drzavi jeftinije placati mladima socijalu, ili ih prepustiti roditeljima, nego starima dati penziju. Istovremeno njihove pare od penzije drze duze godina za sebe. Svaka cast ovim demonstrantima, a ostali...svi cute, sta reci...ovo je strasno! Svakako da treba dati pravo na rad onom ko zeli, ali onom ko bi se povukao.

Miro Markovic

07.10.2015. 20:42

Ovo se zove 'prekomerna upotreba sile' u EUrupi. Ili mozda gresim, jer to samo moze da se dogodi u Srbiji po ocenama briselskih komesara, pardon briselskih demkratskih (ko)mesara.:-)) Vucici, da li vidis gde vodis Srbiju? Ako je ovo evropski raj, ja bih radije da ostanem u srpskom paklu. Ovakav kakav je opet je bolji nego EUrupovski.