Читај ми!

NATO traži da Rusija prekine vazdušne operacije

Savet NATO-a je zatražio od Rusije da prestane sa vazdušnim udarima u Siriji i da hitno zaustavi uletanje ruskih aviona u turski vazdušni prostor, uz konstataciju da je reč o opasnom i neodgovornom ponašanju.

Ambasadori zemalja članica NATO-a, koji su na poziv generalnog sekretara Jensa Stoltenberga u Briselu održali vanredni sastanak, zatražili su da rusko ratno vazduhoplovstvo obustavi bombardovanje sirijskih gradova Homs, Hama i Idlib, u kojima su stradali civili i pripadnici sirijske opozicije, a ne teroristi iz Islamske države, prenosi Tanjug.

"Pozivamo Rusiju da odmah obustavi te napade i da se usredsredi na borbu protiv ID i pronalaženje rešenja za konflikt kroz mirnu tranziciju", saopštio je Savet NATO-a.

Ambasadori su upozorili da su nedavni incidenti u turskom vazdušnom prostoru podigli tenzije na "novi, još opasniji nivo" i zatražili da se upadi ruskih borbenih aviona u Tursku hitno zaustave.

Istakli su da su ruski avioni tipa "suhoj" proteklih dana u dva navrata ušli u turski vazdušni prostor, ne obazirući se na jasna, pravovremena i ponovljena upozorenja i da su taj prostor napustili tek kada su ih presreli turski lovci.

Savet Severnoatlantskog pakta je podsetio Rusiju da je vazdušni prostor Turske istovremeno vazdušni prostor NATO-a i ocenio da je takvo ponašanje Moskve "ekstremno opasno i neodgovorno".

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво