• Search form

05.10.2015 | 16:29

Oproštaj od Nebojše Popovića

Oproštaj od Nebojše Popovića

Komemorativni skup povodom smrti filmskog kritičara i dugogodišnjeg urednika u Redakciji za kulturu RTS-a Nebojše Popovića, koji je godinama bio i gost-urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, održan je 5. oktobra u RTS-u, u prisustvu kolega i prijatelja koji su istakli njegov profesionalizam, kolegijalnost i posvećenost filmskoj umetnosti.

Filmski kritičar Milan Vlajčić rekao je da je Popović ostavio iza sebe niz portreta o nekim od najznačajnijih ličnosti domaćeg filma, a taj serijal, “Drugi vek”, ostaće trajno arhiviran u Jugoslovenskoj kinoteci.

Popović je radio do poslednjeg daha, pa je, kako je prenela RTS, pedantno popisao sve kadrove i ostavio kolegama da izmontiraju njegov poslednji snimljeni "Drugi vek".

Odgovorna urednica Redakcije za kulturu Mirjana Bjelogrlić istakla je da je Popović poštovao svaku kariku u televizijskom lancu, svestan da je televizija pre svega timski rad.

“Bio je strpljiv i mudar sagovornik, sa mnogo razumevanja i jednim sofisticiranim, prefinjenim smislom za humor”, rekla je ona.

Urednica programa KCB-a Vesna Danilović istakla je Popovićev istančan izbor filmova i želju za otkrivanjem novih produkcija i inovativnih aspekata filmske umetnosti, što je publiku i dovodilo u Dvoranu KCB-a, gde je bio gost urednik.

“Upoznavao je ovdašnju publiku s novim autorima i produbljivao znanje o poznatim stvaraocima, nepogrešivo stavljajući sve u filmski, umetnički i širi društveni kontekst”, rekla je Vesna Danilović.

KCB je povodom Popovićeve smrti podsetio da je od 2005. godine, svojim izborom filmova i pokretanjem brojnih festivala, pre svega evropskih kinematografija (švedskog, finskog, norveškog filma, Nordijske panorame, Španskog metra, Gete festa, savremenog austrijskog, švajcarskog, francuskog, poljskog, portugalskog filma…), kao i značajnim doprinosom Slobodnoj zoni, Festivalu autorskog filma, Beldoksu, Festu, Kratkom metru, Interakciji..., učinio da Dvorana KCB-a zaista postane programski profilisan "bioskop dobrog filma" i respektovana članica evropske mreže umetničkih bioskopa Eurimages - Europa Cinemas.

Sahrana Popovića biće 6. oktobra na Novom bežanijskom groblju (opelo u kapeli počinje u 13:15 časova).

(SEEcult.org)

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav