KURS URNISAO DRŽAVNA PREDUZEĆA: Giganti izgubili 200 miliona evra zbog slabog dinara!

TROŠAK

KURS URNISAO DRŽAVNA PREDUZEĆA: Giganti izgubili 200 miliona evra zbog slabog dinara!

InfoBiz -
MANJAK: Ukupan gubitak šest najvećih nacionalnih kompanija na kursnim razlikama u 2014. povećan skoro šest puta u odnosu na prethodnu godinu

BEOGRAD - Zbog slabljenja dinara tokom 2014. šest najvećih državnih firmi je na ime otplate kredita i drugih obaveza u stranoj valuti izgubilo 23,8 milijardi dinara, odnosno oko 200 miliona evra, što je za čak 164 miliona evra više nego u 2013.Najgore od svih prošla je „Elektroprivreda Srbije“, kojoj su negativne kursne razlike povećane s jedne na 9,6 milijardi dinara, odnosno 80 miliona evra, pokazao je izveštaj o finansijskom poslovanju te kompanije. Teret kreditiranjaPodsetimo, dinar je u odnosu na evro tokom prošle godine oslabio pet odsto, a u odnosu na dolar 16 odsto. Ovo posrtanje domaće valute skupo je koštalo najveće državne firme jer su uzimale kredite u stranoj valuti, evru ili dolaru. Takođe, obaveze koje imaju prilikom nabavke robe isto su dobrim delom izražene u stranim valutama. Svako jačanje ovih valuta u odnosu na dinar znači da moraju da izdvoje više domaće valute da bi servisirali svoje obaveze prema bankama i poslovnim partnerima.

Šarati s valutamaHasan Hanić, dekan Fakulteta za bankarstvo, osiguranje i finansije, potvrđuje za Kurir da su negativne kursne razlike posledica slabljenja dinara i da su gubitak za firmu. Na pitanje kako mogu da se zaštite državne firme, on odgovara da je svaka firma priča za sebe.- Ipak, rešenje je u uzimanju kredita u različitim valutama i zaštita ili „forvard“ kod uvoznih poslova. To podrazumeva kupovinu mogućnosti da se, na primer, evro kupi po fiksnoj ceni za dva meseca, kad dođe vreme za plaćanje robe. Naravno, to košta, pa firme retko koriste ovaj mehanizam zaštite od kursnih razlika - ističe Hanić. On upozorava da se devizni kurs ne može posmatrati samo iz jednog ugla, pa zato poslednjih nekoliko meseci država sprečava jačanje dinara zarad makroekonomskih razloga.- Kad je dinar previše jak, smanjuje se konkurentnost privre de. Izvoznicima to ne odgovara, ali odgovara uvoznicima, a slab dinar je loš za dužnike - dodaje Hanić.

„Telekom“, EMS i EPSMUKE S KURSOM I KREDITIMAIz „Telekoma“, EMS i EPS potvrdili su za Kurir da je rastu negativnih kursnih razlika doprineo pad vrednosti dinara u odnosu na strane valute. EMS ističe da tokom 2014. nije imao povećanje kreditne zaduženost, dok iz EPS navode da je, pored kursa, trošak po kursnim razlikama uvećan i zbog kredita za izgradnju bloka TE „Kostolac B3“ od 60 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track