Mala životinja rešava ogroman problem

Ko bi rekao da mali crvi mogu imati tako veliku ulogu u rešavanju problema plastičnog otpada?

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2015.

17:20

Default images
Foto: Thinkstock

Naučnike i borce za očuvanje životne sredine već godinama muči problem plastičnog, nerazgradivog otpada. Samo u Americi napravi se 30 miliona tona takvog smeća svake godine. Zbog toga su istraživači sa američkog univerziteta Stenford i kineskog Bejhang iz Pekinga zajedničkim snagama pokušali da problem reše uz pomoć crva. Eksperiment se sastojao u tome što su izdvojili 100 crva koji su se nekoliko dana hranili isključivo nerazgradivim plstičnim smećem. Rezultati eksperimenta su ih zapanjili. Crvi ne samo da su posle „plastične dijete“ ostali zdravi, nego je njihov izmet bio biorazgradiv i bilo je moguće koristiti ga kao đubrivo.

„Otkrića ovog istraživanja su revolucionarna. Kada je u pitanju ekologija i srodne nauke koje se bave očuvanjem životne sredine, ovo je najveće otkriće u poslednjih 10 godina“ rekao je Vei-Min Vu za CNN.

Do sada je bilo poznato da neki insekti mogu da jedu plastiku, ali ovo je prvi put da je ustanovljena jedna životinjska vrsta koja može da preživi hraneći se ovim otpadom.

Tajna je u izvesnoj bakteriji koja se nalazi u stomaku crva. Naučnici se nadaju da će im dalje posmatranje crva omogućiti da razviju nove enzime uz pomoć kojih će crvi još bolje variti plastični otpad. To je važno zato što je jedan crv u stanju da pojede 40 miligrama stiropora dnevno, a samo u Americi godišnje se baci dve i po milijarde čaša od stiropora, kartona i plastike.

„Ovo je dokaz da je sa vrlo bizarnih mesta moguće doći do veoma važnih otkrića“, kaže profesor Kreg Kridl, jedan od autora eksperimenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: