05. oktobar  2015. 14.45  →  23.29 | Izvor: RTV (Tanja Krunić)

Belo Blato: Sve je manje đaka

ZRENJANIN -

Nastava u Osnovnoj školi „Bratstvo jedinstvo" u Belom Blatu odvija se na srpskom, mađarskom i slovačkom jeziku. Tu je i bugarski kao vaninstitucionalni jezik, a neguju i jezik pijeteta, nemački. Međutim, broj đaka i ovde je sve manji.

video icon

Ove školske godine u ovoj školi, u klupe je selo samo devetoro prvaka, od kojih petoro nastavu sluša na mađarskom, a četvoro na slovačkom jeziku. Nastavu na srpskom jeziku sada ne sluša ni jedan prvak.

Direktor škole Milan Nedeljkov, kazao je da nije u pitanju želja porodica da imaju manje dece, već odlazak ljudi iz sela. Tako je, prema njegovim rečima, u poslednje dve-tri godine odavde otišlo oko 90 ljudi.

„To je mali broj đaka u odnosu na ono što smo nekada imali. Naša odeljenja imala su i po 22 đaka. Moj dolazak u školu pre 14 godina je definisao je broj od 142 učenika, a danas je on praktično spao na 102 učenika. Škola je specifična i ona se mora zadržati i održati u ovom vremenum, kada svi govorimo o različitotima i značaju očuvanja te tradicije", rekao je Nedeljkov.

On smatra da će ta tanedencija, kako kaže, biti još dramatičnija u vremenu koje dolazi.

„Mi imamo sada profilisane škole do 16 odeljenja koje imaju punopravno članstvo, da tako kažem, u obrazovno vaspitnom sistemu, dok su škole, koje su potpuno iste kao i one sa 16 odeljenja, govorim o manjim školama koje nemaju taj broj, svedene na margine. Mi nemamo sada stručnog, saradnika, administrativno-finansijskog radnika, tetekice, spremačice i tako dalje", kazao je direktor škole u Belom Blatu.

Od ukupnog broja u ovoj školi, njih 20-oro nastavu sluša na mađarskom, 12-oro na slovačkom, a 69-oro na srpskom jeziku.

Tagovi
Srodne vesti