Sve više izbeglica se vraća u Siriju

Svetske vesti - Ponedeljak 05.10.2015 - 14:36

Sve veći broj sirijskih izbeglica se vraća iz Jordana u svoju, ratom razorenu zemlju.

Smanjenje pomoći u Jordanu pogodilo oko pola miliona izbeglica; Foto: Getty Images Smanjenje pomoći u Jordanu pogodilo oko pola miliona izbeglica; Foto: Getty Images

Razlozi su nemogućnost preživljavanja u izgnanastvu, posle drastičnog smanjenja pomoći, ne mogu da plate krijumčarima da ih prebace do Evrope ili su jednostavno nostalgični.

Povratnici, zajedno sa povećanom migracijom u Evropu, pokazuju da su uslovi u regionalnim zemljama domaćinima, postali nepodnošljivi, navode izbeglice, ali i humanitarci.

Agencija UN za izbeglice UNHCR posmatra sve veći broj povrataka u Siriju sa zabrinutošcu, prenosi AP.

Predstavnik UNHCR u Jordanu Endrju Harper je rekao da je povratak vrlo opasan izbor, za koji se odlučujuju uglavnom žene i deca, što ukazuje na manjkavost međunarodnog sistema zaštite.

Više od četiri miliona Sirijaca napustilo je zemlju, bežeći od rata, većina se naselila u Turskoj, Libanu i Jordana, uglavnom u gradskim područjima.

Zabranjeno im je da rade legalno, pa zavise od pomoći i povremenih poslova.

Nedavno smanjenje međunarodne pomoći, posebno Svetskog progama za hranu je poražavajuće.

Najnovije smanjenje pomoći, u Jordanu je najteže pogodilo oko pola miliona izbeglica koji žive u gradovima i 100.000 u seoskim područjima.

Prema podacina UN, u avgustu se u Siriju vratilo 3.853 zbeglice, a u julu 1.934.

Haprer je rekao da je u avgustu broj povratnika bio najveći za poseldnjih 18 meseci.

Nije jasno koliko izbeglica planira da se vrati u Siriju trajno, a koliko privremeno, kako bi prodali imovinu da bi mogli sebi da priušte putovanje u Evropu.

U međuvremenu, broj onih koji odlaze sa aerodroma u Amanu u Tursku, kao prvu etapu prema Evropi, povećao se sa 45 u junu na 480 u avgustu, kazala je službenica Un Sofija Etzold.

Više od 175.999 sirijskih izbeglica su preduzele putovanje morem, iz Turske u Grčku, za prvih osam meseci ove godine, dok je 7.000 putovalo od Severne Afirke do Italije, pokazuju podaci

Oko 94.000 sirijskih izbeglica napustilo je Tursku i vratilo se u Siriju u proteklih godinu dana, uglavnom u Kobane, posle svrgavanja Islamske države početkom 2015. godine, pokazju podaci iz Turske.

UN smatraju da više izbeglica ima u Turskoj, nego u Jordanu i Libanu, jer su uslovi za život bolji.

Povratak u Siriju je karta u jednom pravcu, jer nijedna od tri zemlje ne dopušta višestruko prelaženje granica.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Svetske vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: