DŽimi Karter: Učinio sam za Srbe najbolje

Marko Lopušina

04. 10. 2015. u 22:12

Džimi Karter, specijalno za "Novosti", o događajima u BiH pre dve decenije. Bivši predsednik SAD pamti naš narod po dobru. Dr Đorđević nam prenosi da Karter odbija bolnicu

Џими Картер: Учинио сам за Србе најбоље

Karter, Karađić i Đorđević, 1994. godine u Bosni i Hercegovini

UČINIO sam najbolje što sam mogao u tom trenutku za Srbe. Doneo sam mir!

Poručio je ovo, ekskluzivno za "Novosti", bivši američki predsednik Džimi Karter prisećajući se događaja u Bosni i Hercegovini 1994. godine. Prenosi nam ovo dr Borko Đorđević, dugogodišnji prijatelj Karterovih, posle nedavne posete u njihovom domu u mestu Pleins u Džordžiji.

Karter, kako kaže dr Đorđević, na prvi pogled izgleda jako dobro, ali se oseća loše. Ne pristaje, kaže, da ode u bolnicu na hemoterapiju kancera, koji mu je nedavno otkriven, jer je rezultat takvog lečenja neizvestan.

- Srdačno smo se pozdravili i kratko popričali o danima kada smo 1994. godine zajedno doneli prvi mir Srbima, Muslimanima i Hrvatima u BiH, koji je trajao skoro četiri meseca. Taj mir je bio preteča Dejtonskog sporazuma - kaže Đorđević.

U svojoj najnovijoj knjizi "Ispunjen život", koja je objavljena ovog leta, Karter otvoreno priznaje da pamti Srbe sa Pala i iz Beograda po dobru. I kaže da mu je mirovni sporazum koji je postigao decembra 1994. godine u Bosni bio jedan od argumenata u njegovoj kandidaturi za Nobelovu nagradu za mir. Tu nagradu je dobio u trećem pokušaju 2002. godine.

Karter je 20. decembra 1994. posetio Sarajevo i Pale i ostvario sporazum o nenapadanju između tri zaraćene strane, za koji su mnogi govorili da je - "stakleni mir". Tvorac tog dogovora i danas drži predavanja po Americi o ovom istorijskom događaju.

- I pored toga što je ozbiljno bolestan, Džimi promoviše svoju novu knjigu, a drži, u okviru Karter centra, i predavanja o međunarodnim odnosima u svetu i kriznim područjima. Karter je psihički jak čovek, jer duhovnu snagu crpi iz ubeđenja da svetu treba da pruža svoju dobrotu dok god je živ - objašnjava dr Borko Đorđević, dugogodišnji prijatelj porodice Karter.


KIKIRIKI

DžIMI Karter je rođen 1924. godine. Potiče iz francusko-irske porodice koja se 1830. godine naselila u Džordžiji. Njegova familija se decenijama bavila uzgojem pamuka i kikirikija. Odrastao je pod uticajem majke Lilijan Karter, koja je bila bolničarka, žena sa libelarnim stavovima i snažnom baptističkom crtom u karakteru. Izrastao je u tihog i nenametljivog proizvođača kikirikija, stolara i slikara amatera, ne baš popularnog američkog predsednika od 1977. do 1981. godine.


ODNOS SA KARADžIĆEM

- DžIMI Karter je jedini američki predsednik koji ima iskren odnos prema Radovanu Karadžiću i drugim opasnim Srbima, kako ih tretira međunarodna zajednica i Bela kuća. Neostvarena želja mi je da organizujem njihov ponovni susret - otkriva nam dr Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (25)

Dymitr Ogonowski

04.10.2015. 22:43

Vi ste izgubili rat zbog toga sto cak Milosević tada nije razumeo da SAD i Nemacka su neprijateli Slovenstva i nikave moralne argumente nisu za njih bitne. Samo americkom strategijom iz teorije igara se moze da pobedi. Znaci ako oni nanose te udarac, to i im treba naneti udarac. A Milosević ljubazno probao govoriti sa Holbrukom. Ako ne hocete da tucite Amerikance i Nemce, to je Vasa stvar, ali to je razlog Vaseg poraza.

Boki

05.10.2015. 00:45

@Dymitr Ogonowski - Sa amerikom bi svako izgubio rat Ako nema nuklearki. Danas te gadjaju iz vazduha a ti ih ni ne vidis.

Maksa

05.10.2015. 06:42

@Dymitr Ogonowski - A čime da tučemo Amerikance?Jesi li uopšte svestan šta pričaš?Pa bez saveznika i pod tim okolnostima dobili smo najviše što se moglo pa to ne bih nazvao gubljenjem.Rat nismo tražili.

Predrag

05.10.2015. 08:25

@Dymitr Ogonowski - Sve se to desavalo u trenutku kad je Bihac de facto bio pao odnosno trebao preci iz ruku Atifa Dudakovioca u ruke jedinica Fikreta Abdica .Da se to desilo oslobodile bi se sline srpske snage koje su do tada okruzivale tu enklavu ,Sta bi dalje bilo sam Bog zna.Medjutim Dosao je Karter i donio `mir` Sve je vraceno na pocetne polozaje odnosno pripreme za hrvatsku `oluju ` su mogle da se nastave normalno. Ostatak price znamo

Нино Белов

04.10.2015. 23:43

Како сад лепо прича пред смрт. Све је по заслузи Божијој. Ми Православни Срби никоме не желимо зло, нека му Господ опрости грехе.

igor

05.10.2015. 02:41

@Нино Белов - Mislim da je Karter ubdedljivo najmiroljubiviji americki predsednik,ne secam se nekih ratova, i kao takav igubio od Regana, koji imao ratnu predizbornu kampanju oko tad problema sa Iranom. Nisu svi isti, ili bar tako izgleda

vh

04.10.2015. 23:51

Pravi covek, velicina u svakom pogledu, nazalost marginalizovan u SAD. Neka mu Bog da zdravlja i zivota pa da ga vidimo jos jednom. Ovakvi prijatelji kada nam je bilo najteze se ne zaboravljaju, a zlocinci klinton i bler idu u mracnu proslost istorije.

niko & neko

04.10.2015. 23:51

Jedini je američki predsednik od ´45 do danas za čijeg mandata nijedan američki vojnik nije poslat u rat,.zato i za knjigu "Palestina,mir ne aparthejd" ,mu skidam kapu

Pera

05.10.2015. 00:10

Da ne bude zabune, Karter je verovatno delovao u skladu sa ciljevima politke SAD pa u okviru toga je mozda pomogao tada. Ipak, svi treba da znamo da je NAJVISE STETE Srbima u RS naneo Radovan Karadzic svojom suludom, svercerskom i lopovskom politikom koja je SDS vlasti omogucila enormno ratno bogacenje dok je narod mobilisan u VRS ginuo, gladan, go i bos branio svoju slobodu i kucni prag. Porodica Karadzic, Krajisnik, Ostojic, Kovac i ostali iz vlasti su iskroisticli rat za bogacenje.

Ivan Zgrozeni

05.10.2015. 02:26

Bio je i veliki prijatelj srbozdera Broza koji mu je poklonio srpsku ikonu (nalazi se u biblioteci koju pominjete). U to vreme je ondasnjoj SFRJ dao velike kredite koji su nas po dolasku Regana na vlast i dizanja kamata doveli na ivicu bankrota. Postojala je mogucnost da nam plene brodove i avione koji se nadju van zemlje. Tokom osamdesetih godina proslog veka "republike" su se prepirale oko toga ko vise duguje pa su svi tvrdili da su "opljackani". "Opljackani" su, zatim, proglasili "neovisnost"

Jovan Jovanovic

05.10.2015. 05:22

Karter je bolestan i star i nezna sta prica... mir u Bosni je dosao tek posle bombardovanja neposlusnih bosanskih Srba koji su uporno odbijali bilo kakve mirovne sporazume, a i ofanziva muslimansko-hrvatskih snaga .Nazalost isti slucaj na Kosovu, odbijaju sve dok ne dobiju batina i bombarduju i poruse pola Srbije.

Mali bata

05.10.2015. 07:35

Pokusavas da objasnis upravo sta se dogadja, da imao si sve i danas nemas nista.

kad je glava manja od dinara

05.10.2015. 07:45

Ko bi rekao da nakon tolikih godina, ponovo ces se suociti sa istim problemom.

Zoran

05.10.2015. 08:09

Ja sam od Pleinsa oko 15 km, ovde u Americi. Inace taj Pleins je je jos manje mesto od ovog gde sam ja, a ovo moje ima 15.000 stanovnika. Karter je u Pleinsu. Pojavljuje se on i ovde, kad hoce da poseti neki veci grad.;) Inace za njega pricaju da je kao drzavnik bio slab, ali onako dobar. Neki pacijenti ga znaju i doneli nam neke njegove knjige sa njegovim potpisom.

Ludi Milojko

05.10.2015. 08:11

Netreba da ide na Hemoterapija posto ostace i celav. Ali ja znam jedan prirodni lek da ga proba i bice zdrav ponovo. Nekoliko puta na dan u casu za vodu neka izmesa pola casa filtrirana voda, neka je dopuni so sirce od jabuke i neka stavi 2 kafene casike kuhinska So. Posle 2 meseca videce kako ce se oseca bolje. Posto volim Irce i zato hocu da mu pomognem.

Zoran

05.10.2015. 08:16

Ono sto bih voleo da znam u vezi njega je: 1. Zasto nije bio na Titovoj sahrani? 2. Zasto niej rekao da li vanzemaljci postoje kada je to obeca u predizbornoj kampanji.

predrag

05.10.2015. 10:49

@Zoran - Imao je problem sa Iranom , poslao je majku na sahranu, dosao je poslije 6 mjeseci .Interesantna je jedna druga stvar .Tad kad je dosao prosao je kroz Beograd u otvorenom autu a gradjani su ga pozdravljali razdragano.Intersantno je to da su on i tadasni predsjednik predsjednistva u otvorenom autu sjedili ali ne sicevima vec na platnenom krovu automobila a noge su im bile na sicevima .Zamislimo tu situaciju danas ...Karter je bio zadnji od `dobrih` Americkih predsjednika .

ap0qalypto

05.10.2015. 08:24

jedini predsednik koga sam postovao iz Americke istorije. jedino sto je imao tokom mandata je bila Iranska kriza. nije bas bio popularan u Senatu jer nije zeleo da ratuje. bas zbog toga ga postujem

GALEB BIJELI

05.10.2015. 09:56

Premalo Karter hvali Karadžića,Mladića,Krajišnika i ostale čelnike bosanskih Srba. Trebalo je da 1993.g. i 1994.g. boravi u Sarajevu. E- da je tada u Sarajevu bio, hvalio bi ih još više,t.j. taman koliko zaslužuju!

Aleksandar

05.10.2015. 16:14

@GALEB BIJELI - Da, trebao je tada da bude u Sarajevu da vidi silovanja preostalih srpkinja i ubistva Srba u toj mudžahedinskoj etnički čistoj prćiji. Tada bi umesto mira počelo prvo pravo bombardovanje balkanskog ISIL-a.