Datum 2. oktobar upisan je Zrenjanincima crvenim slovima u kalendaru. Dugo se ovaj datum slavio kao Dan grada, da bi se poslednjih godina obeležavao kao Dan oslobođenja. Na tu i takvu antifašističku tradiciju će i ove godine podsetiti brojne delegacije koje će položiti cveće na spomenike narodnim herojima, srpskim i ruskim.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }A:link { }

Ovog 2. oktobra mnogo je važnija činjenica da se nakon neuspele tranzicije i gubitka radnih mesta, mnogi sa setom sećaju prošlosti, tako da će u duhu obnovljenog Anti-Fa pokreta biti organizovana i izložba posećena ovoj temi. Kulturni centar grada priključio se obeležavanju sedamdesetogodišnjice od završetka Drugog svetskog rata i podržao Udruženje istoričara Eksplorativa da organizuje izložbu o fašizmu i otporu. Autori postavke su Aleksandar Stefanov i Aleksandar Radlovački.

– Izložba „Antifašistička tradicija u Zrenjaninu“ prikazuje prve pojavne oblike fašizma u našem gradu, njegove nosioce i protivnike, zločince i žrtve, tako i celovit osvrt na negovanje antifašističke tradicije. Sem ove postavke, mi smo organizovali predavanje profesora sociologije Todora Kuljića o fašizmu. To je tema za nas značajna a pokazalo se u svetlu savremenog sveta i jačanja neonacističkih pokreta da je i dalje aktuelna, objašnjava politikolog Miroslav Samardžić.

Jedinice Crvene armije i partizanskih odreda oslobodile su Zrenjanin 2. oktobra 1944. godine. Istog dana, godinu dana kasnije, Petrovgrad je promenio ime u Zrenjanin, po narodnom heroju Žarku Zrenjaninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari