Stiže sportska Kia Optima sa preko 200 konja

Kia je na nedavno završenom salonu u Frankfurtu pored standardne Optime izložila i GT verziju ove limuzine srednje klase, čiji se dolazak na evropsko tržište očekuje 2016. godine. Optima tako postaje drugi Kijin GT model, nakon familije vozila Cee’d / Pro_cee'd GT koja su u Evropi predstavljena 2013. godine.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 01.10.2015.

08:35

Default images

Na Kijinom štandu u Frankfurtu predstavljen je pretprodukcijski prototip koji je već spreman za proizvodnju.

U poređenju sa standardnom Optimom, GT verzija se vizuelno razlikuje po dizajnu branika, felni, zadnjem difuzoru i dve izduvne cevi, kao i po aerodinamičkim dodacima na pragovima.

U Kiji objašnjavaju da se unutrašnjost ovog modela temelji na kvalitetnima materijalima, koji su dostupni i u standardnoj verziji, ali sa detaljima koji vozačima ne ostavljaju nedoumice oko sportskog karaktera vozila.
Nova Optima GT nastala je kao plod saradnje Kijinih istraživačko-razvojnih centara u korejskom Namjangu i nemačkom Riselshajmu, kako bi odgovarala zahtevima evropskih vozača.

Automobil se može pohvaliti i specijalnim, sportskim oslanjanjem (između ostalog opremljen je elektronskom kontrolom sistema vešanja) s ublaživačem udara svakog točka posebno.

Optima GT opremljena je većim kočionim diskovima i dorađenom verzijom Kijinog novog servo volana koji je dostupan u standardnoj verziji.
Kia Optima GT - prototiop sa salona u Frankfurtu 2015.
Za pogon je odabran 2.0 litarski T-GDI turbo benzinski motor.

Tehnički detalji biće saopšteni neposredno pre dolaska na evropsko tržište, koji je planiran za 2016.

Poznato je, međutim, da motor iste zapremine koji je ugrađen u prototip iz Frankfurta razvija 245 ks (180 kW) pri 6.000 obrtaja i da raspolaže sa najvećim obrtnim momentom od 353 Nm, u rasponu 1.350-4.000 o/min.

To je dovoljno da Optima GT od 0 do 100 km/h ubrza za 7,4 s i dostigne 240 km/h.

S obzirom da je reč o automobilu koji je spreman za serijsku proizvodnju, slične performanse treba očekivati i u produkcijskom modelu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: