Zdravlje

Petak, 25.09.2015.

18:27

Ako popijete kafu večeras, ovo možete da očekujete sutra

Ako popijete kafu nakon večere, to može poremetiti vaš unutarašnji sat koji je zaslužan za cikluse spavanja i buđenja, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Kolorado univerzitetu.

Izvor: vecernji.hr

Default images
Foto: Thinkstock

Ispitanici koji su učestvovali u istraživanju, a koji su konzumirali dozu kofeina jednaku dvostrukom espresu tri sata pre uobičajenog vremena odlaska u krevet, izazvali su pomeranje unutrašnjeg sata za četrdesetak minuta.

Dakle, popijete li kafu uveče, osim što ćete teže utonuti u san, poremetiće vam se i ritam nakon buđenja. Samo jedna doza popijena jedno veče imaće uticaj na pomeranje unutrašnjeg sata, tvrde stručnjaci.

Ovo istraživanje zanimljivo je jer pojašnjava da se zbog kofeina u našem organizmu povećava nivo cikličnog AMP-a, a sam kofein veže se na pojedine receptore u telu koji blokiraju učinke pospanosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: