"Zidali na divlje, legalizovaće za 50.000 RSD"

Pokrajinski sekretar za urbanizam Puzović kaže da taj Sekretarijat nije bio uključen u izradu Nacrta zakona o ozakonjenju divlje gradnje.

Srbija

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.09.2015.

14:50

Default images
Foto: Thinkstock

Kako kaže, Sekretarijat će tražiti da legalizacija ne ugrožava javni interes.

Govoreći o dilemama Sekretarijata u odnosu na Nacrt zakona, Puzović je ocenio da je suštinsko pitanje kako legalizovati određeni broj objekata, a da to ne ugrozi interes i prava ostalih građana.

"Važno je kako to uraditi, a da se ne ugroze i sektorske politike na teritoriji Srbije, odnosno sprovođenje pojedinih sektorskih zakona, a Sekretarijat će se zalagati da se legalizuju svi objekti koji ne ugrožavaju javni interes. Mi imamo dovoljan kapacitet, poznajemo stanje na terenu i bavimo se tim delatnostima, pa smatramo da smo mogli dati odgovarajuće predloge u procesu izrade Nacrta", kazao je Puzović.

On je dodao da je sporno i to što se teži izjednačavanju građana koji su do sada poštovali zakone sa onima koji su nelegalno gradili.

"Od sada će biti moguće da oni koji su nelegalno digli velike objekte, često na problematičnim mestima ili u zaštićenim područjima, legalizuju te objekte za simbolične sume novca od 3.000 do 50.000 dinara", naveo je pokrajinski sekretar.

Puzović je ocenio i da Nacrt zakona o ozakonjenju nelegalnih objekata može loše uticati i na životnu sredinu i zaštićena područja, "jer je svaka legalizacija divlje gradnje na tim područjima opasna".

Često na tim lokalitetima čuvamo staništa i obezbeđujemo kvalitetan vodni režim, čuvamo vodne i šumske resurse, što je nemoguće ukoliko cveta divlja gradnja i ukoliko nisu rešena pitanja divljih deponija", kazao je Puzović.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je ranije da će novi zakon koji će omogućiti ozakonjenje 1,4 miliona objekata bez građevinske dozvole u Srbiji, uz takse od 3.000 do 20.000 dinara za kuće i stanove, biti usvojen do kraja oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: