Jedno od najmodernijih postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda koje se gradi kod fabrike Belih limova u Šapcu biće završeno do kraja ove godine. Vrednost cele investicije je oko 20 miliona evra i najveći deo uložila je Evropska unija preko svojih fondova za ekologiju.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }


Sve komunalne vode sa područja grada otići će prečišćene u reku Savu, što je veliki pomak u očuvanju prirode, posebno voda koje su bitne za ceo sistem i stanovništvo. Ranije se čitava kanalizacija izlivala direktno u Savu, što je predstavljalo veliki problem duž ove reke. Direktor JKP „Vodovod“ Aleksandar Prodanović ukazuje da nakon završetka radova predstoji obuka ljudstva i priprema za probni rad planiran za mart naredne godine. Preostaje druga faza projekta tzv. linija mulja koju će Grad Šabac u saradnji sa Direkcijom za vode uraditi tokom 2016. i 2017. godine. Time bi bio zaokružen čitav ciklus vodosnabdevanja i prerade otpadnih voda. Šabac kao gradsko naselje ima oko 70.000 stanovnika i svakog sekunda se u vodovodnu mrežu ubaci više od 300 litara izuzetno kvalitetne pijaće vode.

Evropska unija podržala je i projekat savremene regionalne deponije za Šabac i Sremsku Mitrovicu. U to je uložila više od šest miliona evra, i praktično to su dve najveće investicije Evropske unije za ekologiju. Time bi Šabac na ekološkoj karti Evrope bio u zelenoj zoni. Ove projekte, naravno, redovno nadgledaju nadležni iz Evropske unije, a o značaju toga dovoljno govori da je i Vensan Dežer posetio Šabac baš na Dan zaštite čovekove okoline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari