Šta se desi kada munja udari u jezero alkohola (VIDEO)

U Kentakiju (SAD) je 2011. snimljen vrlo redak “vatreni tornado” koji je nastao kada je munja udarila u područje na kojem se nalazi skladište kompanije Jim Beam. Odatle se u obližnje jezero izlilo više od tri miliona litara burbona.

Život

Izvor: tportal.hr

Subota, 05.09.2015.

12:07

Default images
Foto: YouTube Screenshot

Ipak, tek sada se snimak ove pojave proširio internetom, a samo na mreži YouTube pogledalo ju je više od 700.000 ljudi.
Za stvaranje vatrenog tornada neophodni su vrlo posebni uslovi. Potrebna je intenzivan dotok toplote u kombinaciji s turbulentnim vetrom. Vrtlog se oblikuje u formaciju sličnu tornadu koji s površine usisava zapaljive materijale ili gasove.

U ovom slučaju, kao baza za nastanak tornada poslužio je rezervoar vode na čijoj se površini bio razliven burbon. Munja je zapalila vatru, a vremenski uslovi bili su pogodni za oblikovanje vrtloga.

Na sreću, jezerce je onemogućilo daljnje širenje vatre, pa je uz velike napore nakon sat vremena ugašena. U incidentu je zagađen obližnji potok pa su brojne ribe uginule. Kompanija je vlastima platila 27.000 dolara za troškove čišćenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: