Najnovije vesti
Vesti Politika
"SLOVENSKO BRATSTVO" Srpska vojska s Rusima vežba sprečavanje državnih udara

"SLOVENSKO BRATSTVO" Srpska vojska s Rusima vežba sprečavanje državnih udara

Srpski specijalci uvežbavaće narednih dana sa ruskim i beloruskim vojnicima sprečavanje državnih udara, tvrde ruski mediji.

662406_vojna-vezba-1
662406_vojna-vezba-1
Pripreme: Specijalci Vojske Srbije na poligionu "Rajevski"
Pripreme: Specijalci Vojske Srbije na poligionu "Rajevski"

Vežba „Slovensko bratstvo 2015“ zvanično ima za cilj uvežbavanje u otkrivanju i uništavanju ilegalnih oružanih formacija.

Moskovski mediji, pozivajući se na izjavu generala Vladimira Šamanova, pišu da će oni uvežbavati reagovanje u slučaju da dođe do protesta poput onih u kojima je srušen proruski predsednik Ukrajine Viktor Janukovič.

Portparol Ministarstva odbrane kapetan korvete Jovan Krivokapić, međutim, kaže za „Blic“ da je cilj učestvovanja jedinica VS u svim vežbama podizanje njihovih operativnih i funkcionalnih sposobnosti, kao i da u političke konotacije koje se daju vežbi VS ne želi da ulazi.

- Ove godine imali smo više od 20 multinacionalnih vežbi koje su važne zbog internacionalnog okruženja, rada na nepoznatom terenu, zbog korišćenja strane tehnike i upoznavanja sa njom - kaže Krivokapić.

Bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac, međutim, misli da, bez obzira na temu vežbe, Srbija trenutno od nje može da ima više štete nego koristi.

- Činjenica da su EU zvaničnici reagovali ide u prilog tome da Vlada, ako je iskreno za evrointegracije, mora svoju spoljnu i bezbednosnu politiku da prilagodi EU - kaže on.

Ministar odbrane Bratislav Gašić ranije je na primedbu iz EU da učešćem u ovoj vežbi Beograd šalje loš signal, odgovorio da je Srbija neutralna, ali da prihvata svako partnerstvo i razmenu iskustava.