OCENA MMF: Srbija je dobro radila, nezaposlenost pada
Foto: Beta

Fond o radu naše Vlade

OCENA MMF: Srbija je dobro radila, nezaposlenost pada

InfoBiz -
Budžetske uštede u ovoj godini biće sačuvane za smanjenje javnog duga, a o izdvajanju tog novca za potrošnju razgovaraćemo u novembru, poručio šef misije u svom izveštaju

BEOGRAD - Aranžman s Vladom Srbije daje dobre rezultate, zemlja se vratila pozitivnom privrednom rastu, zaposlenost raste, a nezaposlenost pada, objavio je Džejms Ruf, šef delegacije Međunarodnog monetarnog fonda, u svom izveštaju o drugoj reviziji stendbaj aranžmana s našom zemljom.

- Osim toga, rast poverenja pomogao je Srbiji da izbegne nepovoljne efekte kretanja u Grčkoj i na tržištima u usponu u poslednjih nekoliko meseci - navodi šef misije.Revizija stope rastaOn ukazuje da je MMF revidirao stopu rasta BDP za 2015. na 0,5 odsto.- Ovo blago poboljšanje očekivanja u pogledu ekonomskog rasta odražava uticaj nižih cena nafte na domaću tražnju i zarada viših od očekivanih u privatnom sektoru, kao i boljih izvoznih performansi - navodi Ruf. On ukazuje da je inflacija i dalje niska, usled niskih uvoznih cena, odlaganja korekcije regulisanih cena i činjenice da je ekonomska aktivnost i dalje ispod potencijala. U srednjem roku, očekuje se da će rast biti ubrzan, što će zavisiti od nastavka sprovođenja odgovarajućih makroekonomskih mera i ubrzanja strukturnih reformi, navodi se u izveštaju.Govoreći o fiskalnim performansama u prvoj polovini godine, Ruf je istakao da je deficit u budžetu niži nego što je projektovano, i to najviše zahvaljujući boljim rezultatima na strani prihoda, ali i zbog slabije realizacije javnih investicija. On je naveo i da je naplata poreza ohrabrujuća.Javni sektor- Implementacija fiskalne politike na koju se Srbija programom obavezala uključuje i prilagođavanje broja zaposlenih u javnom sektoru, što će biti ključno da se troškovi zadrže u okviru plana - ukazao je šef misije. Budžetski rezultati u ovoj godini biće sačuvani za smanjenje javnog duga, dok će eventualno odvajanje tog novca za potrošnju, odnosno povećanje plata i penzija, biti razmatrano tokom treće revizije programa u kontekstu pripreme budžeta za 2016. Misija MMF pozdravila je usvajanje strategije koja će se baviti nenaplativim kreditima.

Ne krije ponos premijer zadovoljan priznanjem mmf IZVEŠTAJ JE KAO MOJ DIPLOMSKIPremijer Vučić nije krio zadovoljstvo izveštajem šefa misije MMF, kojim se ponosi i koji doživljava kao svoj „diplomski ispit, s najboljom vešću za Srbiju“.- Nosim sa sobom kao neku vrstu diplomskog rada saopštenje MMF na srpskom i engleskom, s najboljom vešću za jednu zemlju - rekao je on, izvadivši dokument MMF iz svog sakoa. On je istakao da će nakon mera koje će sprovesti Vlada, prosečna plata u zenlji bitibiti gotovo 400 evra, a pre kraja 2017. će još porasti. Dodaje i da na povećanje plata i penzija može da računa više od dva miliona ljudi.

Posle odluke Borda direktoraSRBIJI JOŠ 147 MILIONA EVRAIz MMF poručuju da je sporazum o drugoj reviziji aranžmana sa Srbijom sada postignut na nivou misija - Vlada, a pred Bordom izvršnih direktora MMF naći će se sredinom oktobra.Kompletiranje druge revizije značiće još oko 147 miliona evra, koji će biti na raspolaganju Srbiji unutar stendbaj aranžmana iz predostrožnosti, ukupne vrednosti 1,2 milijarde evra. Ovih 147 miliona evra dovešće do toga da ukupna sredstva dostupna Srbiji u okviru aranžmana dostignu 528 miliona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track