Nova vest
Tenis

Četvrtak, 03.09.2015.

03:00

Odlučni Đoković lagano do trećeg kola

Najbolji teniser sveta Novak Đoković odigrao je još jedan odličan meč na US openu i za nešto više od sat i po vremena se plasirao u treće kolo.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Photo by Elsa/Getty Images

Đoković je u drugoj rundi razbio Andreasa Hajder-Maurera rezultatom 6:4, 6:1, 6:2.

Ovo je bila druga pobeda nad Austrijancem u isto toliko mečeva, a prethodnu je osvojio u Monte Karlu ove godine, kada je slavio sa 6:4, 6:0.

Đoković je na momente bio nezadovoljan određenim aspektima igre, ali je ona, baš kao i u meču prvog kola sa Souzom, bila odlična. Najveći napredak u odnosu na Masterse u Montrealu jeste sam Novakov stav na terenu – vratio je prepoznatljivu oštrinu, više ne gura lopticu i konstantno ide po poene.

Servis ga služi mnogo golje nego prethodnih nedelja, a ono što hrabri jeste način na koji napada forhendom. Miksuje ravne udarce i visoke topspinove, što mu je u prva dva meča donelo mnogo uspeha. Takođe, vratila se i prepoznatljiva bekhend paralela – najveći dokaz da je samopouzdanje ponovo na visokom nivou.

Meč sa Andreasom prelomio je krajem prvog i početkom drugog seta, a onda je mogao i da eksperimentiše čestim lobovima i izlascima na mrežu.

Na kraju je duel završio sa 27 vinera i 19 neiznuđenih grešaka, dok je taj odnos kod protivnika bio 7:33.

U sledećem kolu Novak će imati prvi ozbiljniji test u vidu Andreasa Sepija, koji je u četiri seta eliminisao Tejmuraza Gabašvilija.

Tok meča:

Đoković je od početka počeo izuzetno agresivno. Prvih nekoliko poena završio je na mreži, a onda i forhendom naterao protivnika na grešku za 1:0. Austrijanac je vrlo brzo uzvratio jer Novak nije dobro čitao njegov servis na početku, ali je Srbin bio neumoljiv. Odlično je servirao i kratke poene završavao forhendom ili na mreži za 2:1.

Hajder-Maurer snažno je servirao u uvodnim gemovima meča. Skoro svaki početni udarac išao je preko 210 kilometara na čas, što mu je omogućavalo da brzo završava poene – 2:2.

S druge strane, Đokovića je sjajno služio forhend – duga razmena u kojoj je dominirao dijagonalama, pa dve greške rivala za 3:2.

Nije se mnogo toga dešavalo sredinom seta jer je Austrijanac bombardovao prvim servisom. Ipak, pri rezultatu 5:4 desilo se ono što se često dešava kada je neko veliki autsajder – stegla se ruka i pretrpeo je brejk. Đoković je bolje čitao i vraćao servise, brzo se izborio za tri vezane set lopte, a onda je viđen najlepši poen na meču.

Novak je odlučio da skrati razmenu i drop šotom po dijagonali pozvao je Andreasa na mrežu. Ovaj je poslao dubok slajs, ali je usledio divan lob za vođstvo u setovima – 6:4.

Kako je završio prvi, najbolji igrač na svetu počeo je i drugi set – sigurnim servisom i brejkom. Lako je poveo sa 1:0, a onda i napao servis protivnika. Viđeno je nekoliko dugih razmena koje je dobio Đoković, ponovo je forhendom kreirao poene i tačno znao kad da ubrza, a kada da uspori.

To mu je donelo novi brejk, da bi potom sigurno odservirao i laganim volejom potvrdio stečenu prednost – 3:0.

Austrijančeva igra počela je da se raspada zbog čega je dvema duplim greškama poklonio Đokoviću 0:30. Imao je Novak i brejk loptu, ali je greškama „pomogao“ rivalu da se upiše na semafor i smanji na 3:1.

Tada se izvukao, ali samo nekoliko minuta nije uspeo. Novak je napravio još jedan brejk i posle samo sat vremena osvojio poen za 2-0 u setovima – 6:4, 6:1.

Dvojica igrača razmenila su po siguran gem na startu trećeg seta, ali je bilo samo pitanje vremena kada će Srbin napraviti odlučujući korak ka pobedi. To se desilo koji minut kasnije – lob, sjajan ritern i greška Austrijanca bili su dovoljni za 15:40. Hajder-Maurer je izjednačio, ali je Đoković vezao bekhend paralelu i forhend dijagonalu za 2:1.

Do kraja meča još jednom je oduzeo servis protivniku i potom proslavio pobedu nakon nešto više od sat i po vremena igre – 6:4, 6:1, 6:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve