"Rusija ne kreće u vojnu intervenciju u Siriji"

Zvanični Kremlj negira medijske navode o učešću ruskih oružanih snaga u vazdušnim napadima na uporišta terorističke organizacije Islamska država u Siriji.

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2015.

10:45

Default images
Foto: Beta/AP

"Ne treba da verujete tim medijskim navodima", rekao je Peskov obraćajući se novinarima, a prenela je agencija Tas.

Izraelski portal Ynet njuz je, citirajući zapadne diplomate, objavio da je ruska ekspedicija stigla u Siriju kako bi uspostavila kamp u vazdušnoj bazi blizu Damaska da bi se pokrenula ofanziva protiv militanata ID i pobunjenika.

Neimenovani vojni izvor je za "Rašu tudej", takođe, demantovao tu vest.

"Nema raspoređivanja ruskih borbenih letelica u Siriji, ruska avijacija je u svojim stalnim bazama i sprovodi redovne treninge i borbene zadatke", rekao je neimenovani izvor za RT.

Ynet je, takođe, objavio da će u narednim nedeljama hiljade pripadnika ruskog vojnog osoblja stići u Siriju, uključujući savetnike, instruktore, tehničare i pilote.

Novinar koji je napisao ovaj izveštaj Aleks Fišmen odbio je za RT da komentariše legitimitet svog izvora.

"Ne govorim o svojim izvorima, izvinite", rekao je on.

"Ja ne objavljujem nešto ukoliko moj izvor nema legitimitet. Pišem o vojsci već 40 godina, tako da su moji izvori veoma legitimni."

Međutim, Moskva je demantovala da planira da rasporedi trupe u Siriji.

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov je 4. avgusta rekao da učešće ruske vojske u sukobima u Siriji "nije na dnevnom redu".

Ipak, Rusija snažno podržava formiranje koalicije protiv Islamske države. O tome su nedavno razgovarali ruski predsednik Vladimir Putin i njegov egipatski kolega.

Prethodno je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov o tome razgovarao sa liderom opozicije u Siriji.

Prema mišljenju zvaničnika iz Moskve, koalicija protiv ID bi uključila vojske Sirije i Iraka, Kurde i delove sirijske opozicije.

Koalicija koju predvodi SAD u borbi protiv ID u Siriji,pokrenula je napade u septembru 2014, međutim, pokazala se nesposobnom da porazi militante.

Prema američkim zvaničnicima, procenjuje se da je broj džihadista ostao nepromenjen u odnosu na broj iz avgusta prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: