Capital.ba

Dolar u sedmici ojačao prema evru, oslabio prema jenu

30.08.2015. / 11:51

kursna listaLONDON, Na svjetskim valutnim tržištima prošle sedmice kursevi su izuzetno oscilirali jer su ulagači zbog potresa na tržištima početkom sedmice tražili utočište u sigurnijim valutama, kao što je japanski jen, ali kada su se potresi umirili, te su valute ponovno oslabile.

Kurs evra prošle je sedmice pao prema dolaru 1,8 odsto, na 1,1180 dolara. Evro je oslabio i prema jenu, pa mu je cijena pala 2 odsto, na 136,10 jena.
I dolar je oslabio prema jenu, za 0,3 odsto, na 121,70 jena.
Zbog oštrog pada cijena akcija na svjetskim berzama, izazvanog strahovanjem ulagača od posljedica naglog usporavanja rasta kineske privrede, početkom sedmice ulagači su tražili utočište u investicijama koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena.
Zahvaljujući tome, snažno je ojačao jen, pa je kurs dolara potonuo na samo 116,15 jena, najniži nivo u posljednjih sedam mjeseci.
Dolar je oštro pao i prema evru, pa se cijena evra, po prvi put nakon sedam mjeseci, probila iznad nivoa od 1,1700 dolara.
Međutim, kako su se polovicom sedmice svjetske berze smirile, tako su valute-utočišta izgubile na vrijednosti, a dolar nadoknadio sve gubitke u odnosu na evro.
Osim što su se potresi na svjetskim finansijskim tržištima umirili, dolar su podržali podaci koji ukazuju na ubrzanje rasta američke privrede.
To je, podržalo očekivanja da će američka centralna banka Fed do kraja godine ipak povećati ključne kamatne stope.
“Zajedno sa stabilizacijom apetita za rizikom na globalnim tržištima, ulagači sada opet igraju na to da će Fed povećati kamate u decembru”, kaže Petr Krpata, valutni strateg iz kompanije ING. Hina

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!