NIKOLIĆ: Nećemo priznati Kosovo i nikome nećemo krenuti leđa zarad ulaska u EU
Foto: Nebojša Mandić

Intervju za kazahstansku televiziju

NIKOLIĆ: Nećemo priznati Kosovo i nikome nećemo krenuti leđa zarad ulaska u EU

Politika -
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je Srbiji mesto u EU i da će EU to shvatiti pre ili kasnije, ali da naša zemlja zarad ulaska u Uniju neće kvariti odnose ni sa kim, niti priznati nezavisnost KiM

ASTANA - "Ispunili smo mnogo više uslova nego neke članice EU i to će EU da shvati pre ili kasnije, ne mislimo da kvarimo odnose sa celim svetom ni po koju cenu, i ne želimo da priznamo nezavisnost KiM ni koju cenu, pa makar značilo da nikad nećemo biti u Svetskoj trgovinskoj organizaciji, pa i u EU", kazao je Nikolić za kazahstansku televiziju Habar.

Prema njegovim rečima, "da smo se opredelili protiv nekih država, verovatno bismo lakše ušli u EU, ali mi jednostavno nismo ni protiv koga, želimo da sarađujemo sa celim svetom".

"Mi i taj problem sa EU imamo zato što smo neutralni prema celom svetu", istakao je Nikolić. On je ocenio da je Srbija, posle velikog zastoja u međunarodnim odnosima, "svuda negde na pola puta".

"Srbija je posmatrač i u Pokretu nesvrstanih i STO, Srbija je kandidat za članstvo u EU... Napustila je Pokret nesvrstanih, pa je sada stigla do posmatrača, želi da uđe u EU, stigla je do kandidature i pregovora oko članstva, u STO je posmatrač...", primetio je Nikolić.

On je zaključio da u "tim velikim organizacijama, posebno u zapadnoj hemisferi, nikada ne možete znati kada ćete nešto postići, kada ćete negde stići i kada će vas primiti, jer to zavisi od mnogo faktora".

Problem izbeglica mora zajednički da reši cela Evropa

Nikolić je izjavio je i da problem izbeglica mora zajednički da reši cela Evropa i da Srbija ne želi da ih na silu samo gura dalje, ali da nije moguće ni da njima naseljava svoju teritoriju niti da gradi prihvatilišta za njih.

"Srbija taj problem ne može da reši i Srbija nije bila krajnja destinacija migranata, već zemlja kroz koju se prolazi, međutim članice EU, posebno one koje su primamljive za migrante, žele da se sva ta igra odvija izvan njihove teritorije, da ne situgnu ni u Francusku, ni u Nemačku, ni u Britaniju", kazao je Nikolić.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On je istakao da je sada na ispitu cela EU, zato što ti ljudi iz nekoliko razloga napuštaju svoje teritorije. "Najbanalniji razlog je rat na njihovim teriorijama koji nisu oni započeli, u kome nisu ni učestvovali, ali je odneo mnogo žrtava, mnogo života, i koji je upropastio ekonomiju tih država, drugi razlog su upropašćene ekonomije još ranije, jer je sve počelo dok su kolonijalne sile vladale Afrikom", istakao je Nikolić.

Kazahstanci će oživljavati srpske fabrike

Nikolić je rekao i da je sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim dogovorio da zajednički realizuju pilot projekat u kome bi kazahstanske investicije oživele jednu fabriku u Srbiji.

Nikolić je objasnio da je ideja da investitori iz Kazahstana ulažu u državna preduzeća u Srbiji koja su u procesu privatizacije, imaju dobar brend, ali nemaju novac da pokrenu proizvodnju. On je naveo da bi fabrika koja bi trebalo da posluži kao model buduće saradnje Srbije i Kazahstana, mogla da bude otvorena polovinom sledeće godine, tokom posete kazahstanskog predsednika Srbiji.

Predsednik Nikolić boravi od 27. avgusta u zvaničnoj trodnevnoj poseti Kazahstanu, na poziv predsednika te republike Nursultana Nazarbajeva.

Nikolić se danas sastao sa predsednikom Donjeg doma parlamenta Kabulom Džakupovim, i pritom istakao da bi dobre odnose dve zemlje trebalo da prati veći obim ekonomske saradnje.

Džakupov je rekao da je Srbija značajan i perspektivan partner Kazahstana u Evropi, a tome je, dodao je, doprineo susret dva predsednika i potpisani bilateralni sporazumi. On je naveo i da je u toku osnivanje grupe prijateljstava, što je naš parlament već učinio.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track